ДОСТ иска касиране на изборите заради "патриотичната" блокада на границата

ДОСТ ще иска касиране на изборите заради тотално нарушение на изборните права на българските граждани, живеещи в Турция, заяви лидерът на партията Лютви Местан във вторник.

Той определи резултата на формацията си (2.86%) като добър. "Категоричната ни оценка е, че Обединение ДОСТ, в частност партия ДОСТ, постигна уникален резултат за партия, която беше едва на 6 месеца от регистрацията си. Тези над 100 000 гласа разбиха монопола на ДПС в етнически смесените райони", заяви Местан.

По думите му всеки един от тези 100 000 гласа е принос за българската демокрация, защото са гласове на доблестни и много смели български граждани, които подкрепиха ДОСТ, въпреки тоталната репресия, на която избирателите и обединението бяха подложени от страна на партиите и държавните органи.

Постиганият резултат на ДОСТ щеше да бъде достатъчен за влизане в 44-то Народно събрание, ако спрямо ДОСТ не беше разгърната съзнателно планирана, агресивна кампания и противоконституционни и противозаконни действия, заяви Местан и цитира разпоредби от Наказателния кодекс.

"На границата самозабравили се лидери от т. нар обединени патриоти безчинстваха, упражнявайки и физическо насилие върху българските граждани, които идваха в родината си, за да осъществява конституционното си право на глас и да изпълнят задължението си по Изборния кодекс да гласуват. Хващането на тези беззащитни хора, в това число и беззащитни жени и блъскането им обратно към Турция, попречването да влязат свободно в родината си, изцяло покрива състава на престъпление", смята лидерът на ДОСТ.

Той ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров, от когото иска пълно разследване на блокадата на границата от страна на "Обединени патриоти".

Местан призова Цацаров да свали имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

ДОСТ не признава изборите за честни и прозрачно проведени в съответствие на Конституцията и Изборния кодекс, заключи той. "Изборите за 44- то НС са проведени в условия на тотално нарушение на изборните права на българските граждани, живеещи в Турция. След обявяване на официалните резултати от ЦИК официално ще искаме касиране на резултатите", заяви Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?