ДОСТ подкрепи Цецка Цачева, макар че бил "респектиран" от Трайков

Велчев: Някой да го е молил да ни подкрепя?

Решението на Изпълнителния съвет на ДОСТ е да подкрепи кандидатурата на Цецка Цачева за президент, обяви в четвъртък в парламента председателят на партията Лютви Местан. Ще дадем тази подкрепа без тя да е поискана, уточни той.

Изборът бил направен по метода на изключването. Ако президентските избори бъдат спечелени от който и да е от левите кандидати, ще се породи риск за евроатлантическата ориентация на България, обясни Местан.

В ДОСТ са обсъждали дали да подкрепят кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева или кандидата на Реформаторския блок /РБ/ Трайчо Трайков, от когото били „респектирани“. Изборът на ДОСТ не се е спрял на Трайков, защото той не се е разграничил от позицията на един от лидерите в блока, според който вотът в Турция трябва да бъде ограничен. ДОСТ не може да подкрепи Трайков и заради това, че според тях той е представител на коалиция, която има историческа вина за вкарването на българските крайни националисти в управлението.

Лютви Местан уточни, че подкрепата на ДОСТ за Цецка Цачева не е в подкрепа за ГЕРБ, а е подкрепа за стратегическия избор на България да продължава да се развива като натовска и европейска държава. Той заяви, че не са говорили с никой от ГЕРБ за подкрепата за Цачева. ДОСТ няма предварителни условия, но има очаквания към бъдещия президент.

В партията на Местан очакват следващият държавен глава да бъде гарант за продължаващо реално евроатлантическо развитие на страната; да бъде институционален гарант за реалното равноправие за всички български граждани и да издига високо глас всеки път, когато човешкото право бъде нарушено; да бъде институционален и обществен лидер на дебатите за много сериозни изменения в Конституцията и свикване на ново Велико Народно събрание.

По думите на Местан президентът трябва да има много ясна позиция за окупацията на Крим. Според него санкциите срещу Русия могат да бъдат премахнати едва след като се премахне причината - когато Крим бъде върнат на Украйна.

Подкрепената от ДОСТ кандидатка малко по-рано, по време на телевизионния си дебат с кандидата на БСП, направи изказвания, които категорично противоречат на формулираните от Местан критерии. Първо по повод поредните екстрадирани в Турция противници на Ердоган Цачева обясни, че "преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права". След това пък се обяви категорично за бърза отмяна на санкциите срещу Русия, без да я обвързва с каквито и да било условия.

Местан заяви, че ДОСТ има резерви към Цачева, тъй като искат да я видят като много по-ясен и по-категоричен евроатлантик.

"Някой да го е викал, да го е молил да ни подкрепя? Никой." Така заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев коментира в четвъртък в кулоарите на парламента обявената по-рано подкрепа на ДОС за кандидат-президентската двойка на формацията.

Велчев нямал обяснение за решението на Местан. Според него ситуацията изглежда така: "Местан утре сутринта, ставайки, вижда, че аз копая в двора му и ме пита какво правиш тук в моя двор, защо копаеш, и аз му кажа - не стига, че копая тук, а ме питаш и защо копаеш... Някой да го е викал".

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ изрази съмнение, че има "друг замисъл в цялата тази история", но е убеден, че партията му не бива да влиза в никакви уговорки с никого за гласове на изборите, защото поискана подкрепа е вид задължение. А да тръгва един президент предварително обвързан и задължен към някого затова, че го е подкрепил, не е правилно. Няма да поискаме такава подкрепа, искаме подкрепа от народа, а не от партии, категоричен беше Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори