ДОСТ разби монолитния вот на ДПС

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан, сн: БГНЕС

Монолитният вот на ДПС, който партията успяваше да държи години наред в парламентарните избори, този път е разбит от създадената от отлъчения от ДПС Лютви Местан партия ДОСТ, а част от гласовете на етническите турци са се разпилели и към други политически сили. Това сочи анализът на резултатите от предсрочните парламентарни избори на социологическата агенция "Алфа Рисърч", представени от Боряна Димитрова пред БНТ.

ГЕРБ успява да запази привържениците и дори да привлече нови, БСП дава част от гласовете си на други партии, а всеки трети от пусналите бюлетина за Реформаторския блок на предишните избори през 2014 г., сега е гласувал за "Нова република" или за "Да, България".

Никога досега гласувалите за ДПС не са били толкова малко – едва 75 на сто от подкрепилите ги избиратели, при положение, че обикновено процентът е 90%, посочи Димитрова. Основната част от оттеглилите се избиратели са отишли в ДОСТ – 15 процента, а цели 14 на сто отиват в други партии, включително БСП и ГЕРБ.

ГЕРБ запазва твърдото си ядро от поддръжници от около 83 процента, но е привлякла допълнителна подкрепа от предишни избиратели на Реформаторския блок и от БСП.

Социалистите относително са успели да задържат предишните си гласоподаватели, но част от тях са предпочели този път други политически сили.

Едва 44 на сто от подкрепилите Реформаторския блок сега са направили това отново, останалите са се разпилели основно към "Нова република" и "Да, България". Всеки трети избирател на РБ е отишъл към тези две партии, каза Димитрова.

"Обединените патриоти", които сега освен НСФБ и ВМРО включиха и "Атака", реално са привлекли отново 73 от предишните гласове за "Патриотичния фронт". Сега част от подкрепата, дадена преди за Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, се е пренасочила към БСП, ГЕРБ и дори "Воля", сочат данните на "Алфа Рисърч".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?