Достъп до "изчезнала" договорка с "Газпром", иска партията на Цветанов

Христо Казанджиев

Партията "Републиканци за България" на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е поискала от служебния премиер Стефат Янев и служебния енергиен министър Андрей Живков да получи копие от документ за развитието на българската газова мрежа. Той е подписан преди четири години от предишния енергиен министър Теменужка Петкова и шефа на руския газов монополист "Газпром" Алексей Милер. Копие от заявлението по Закона за достъп до обществена информаия е изпратено и до президента Румен Радев, съобщиха във вторник от партията на Цветанов.

Това се случва дни, след като в края на миналата седмица на първата пресконференция на енергийния министър Андрей Живков ресорният експерт на "Републиканци за България" Христо Казанджиев го попита дали ще осигури достъп до въпросната пътна карта, след като такъв е отказван от предшественичката му. Живков го посъветва именно да подаде заявление за достъп до информация, но посочи, че той лично не знае къде се намира въпросния документ, тъй като не го е открил в касата на министъра.

На 3 юни 2017 г. от пресцентъра на енергийното ведомство съобщиха, че Петкова и Милер са подписали пътна карта, съгласно която двете страни ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС. Зад тази обща формулировка тогава бе разчетена договорка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода "Турски поток" до България.

"По време на срещата, особено внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България", съобщиха тогава от Министерството на енергетиката.

Около година по-късно - през есента на 2018 г., Петкова поиска от парламента да одобри промяна на енергийната стратегия на България, за да може в нея да влезе проектът за т. нар. газов хъб "Балкан", част от който бе и проектът за продължението на "Турски поток" през България.

"Днес е 1 юни 2021 г., точно след два дни ще се навършат 4 години от подписването на едно срамно споразумение в сферата на природния газ, т.нар. Пътна карта за развитието на българската газопреносна мрежа, подписана между министър Теменужка Петкова и "Газпром". В резултат на това споразумение Русия доставя вече природен газ за Сърбия, а в близко време и за Унгария, но за съжаление българските потребители от Северозападна България нямат достъп до тази техническа инфраструктура и ще продължат да чакат да бъдат газифицирани – неизвестно кога, въпреки заявените от години намерения", заяви във видео обръщение Христо Казанджиев.

По думите му това е едно дискриминационно решение към българските потребители и тук е моментът да си зададем въпроса за чии интерес беше изградена тази инфраструктура, наречена "Балкански поток".

"С изключение на България всички останали имат ползи, а най-големи са на руските геополитически интереси. Крайно време е това споразумение да бъде огласено пред обществеността и да се търсят възможности за ползване на тази инфраструктура от всички потребители в България и най-вече тези в Северозападна България, които десетки години чакат да бъдат газифицирани", заяви още енергийният експерт.

В рентабилността и срока за изплащане на инвестицията в "Балкански поток" се усъмни и енергийният министър на същата пресконференция и каза, че е възложен анализ на икономическия модел на проекта, чиито резултати ще бъдат представени пред обществеността.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?