Достъпът до плажа Силистар свободен след бой между туристи и охранители

Екоминистерството се закани да глоби "Зона Х" с 10 000 лв.

Снимка: Нова ТВ

Достъпът до плажа на местността Силистар, близо до Резово, вече е свободен, след като туристи и охранители се биха в неделя. Напрежението ескалира заради вдигане на такса "паркинг" двойно – от 5 на 10 лева. Свободният достъп бе възстановен в понеделник след репортаж на Нова телевизия. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) нареди на кмета на Царево Георги Лапчев от ГЕРБ "да си влезе в правомощията и да освободи пътя до плажа "Силистар"".

Екоминистерството се закани да глоби с 10 000 лв. на ползвателя на имотите – фирма "Зона Х", която е еднолична собственост на търговеца на коли Мартин Бонев Григоров.

Това е втори подобен случай в община Царево, след като в началото на сезона инвеститор изля бетон върху дюните на къмпинг "Юг" при опита да се строи нов комплекс. Разрешителното за строеж беше издадено от главния архитект на Царево, чието управление е в ръцете на ГЕРБ. Въпреки че прокуратурата видя погазване на закона, а главния архитект обеща бетонът да бъде премахнат, той продължава да си стои.

Историята

В неделя Нова телевизия показа как туристи са дърпани и блъскани на входа на плажа, заради отказа да платят по 10 лв. за достъп до морето. Пътят минава през частен терен, като фирмата, която го е наела, вдигнала таксата двойно. До преди ден туристите плащали по 5 лв., а миналата година само 3 лева. Най-вероятно поскъпването е заради изискването на касов бон, което влиза в сила от 21 юли.

Събираните пари се отчитат като такса "паркинг", а билетът, който получават туристите, е от 2003 г., твърди Нова телевизия.

Освен пътя, за който се плаща такса, има още два – общински, които обаче обикновено са затворени. Хора разказват, че пред тях застават представители на частния паркинг с път до морето и отклоняват туристите да минават през този имот.

След излъчването на репортажа, в понеделник сутринта табелите с таксата до плажа на "Силистар", както и за паркинг, вече ги няма.

Същия ден концесионерът на плажа заяви, че е подал жалба до кмета на Царево, сезирал е и прокуратурата, но адекватна реакция към момента няма.

"Идват и правят проверки, а глобите, които им налагат, са капка в морето в сравнение с това, което се събира като такса", коментира концесионерът.

Мерките

Няколко часа по-късно от МОСВ съобщиха, че РИОСВ-Бургас е изготвило предписание до кмета да предприемане мерки за осигуряване на достъп до плажа през общинските полски пътища.

Регионалното министерство също се задейства и във вторник ще даде брифинг за проверките по плажовете през този сезон.

Миналата седмица експерти на регионалната екоинспекция са били на проверка на плажа "Силистар" и са установили, че ползвателят на частни земеделски земи е фирма "Зона Х". Дружеството, което е еднолична собственост на Мартин Бонев Григоров, няма изискуемото по закон съгласуване с РИОСВ-Бургас.

Имотите са разположени на територията на природен парк "Странджа" и за извършването на всякакви дейности е необходимо съгласуване с регионалната екоинспекция. Тя е изпратила незабавно до "Зона Х" "покана за съставяне на акт" и предстои и налагане на глоба от 10 000 лева, съобщи екоминистерството.

При проверката е установено, че от "Зона Х" са представили в община Царево договор със собствениците на имоти за ползването на терените им. Съгласно договора наемателят ползва имотите от 1 юни до 30 септември 2015 г. и се задължава да ги експлоатира по предназначение, като ги облагороди и огради с временни заграждения, както и да обособи пътеки за лесно и удобно преминаване на хора и автомобили, се казва в съобщението на Министерството на околната среда.

В него е посочено, че общината има ангажимент да упражнява контрол върху всички дейности, които се отнасят до достъпа до плажа и общинските терени.

РИОСВ е подготвила и принудителна административна мярка на фирмата за спиране на дейността за обособяване на зона за временен престой на автомобили.

Земите собственост на депутат

Неофициално местни в Царево твърдят, че истинският собственик на терените е известен депутат, които обаче не се водят на негово име. За камуфлаж те са преотдадени на фирма и всяка година се събира такса.

Фирма "Зона Х" е създадена през 2010 г. с капитал от 2 лв. от Мартин Бонев Григоров. Приходите ѝ преди пет години са били 60 хил. лв., като е приключила годината със загуба от 1000 лв., става ясно от единствения публикуван финансов отчет на дружеството в Търговския регистър.

Мартин Бонев Григоров е регистриран и като търговец на стари коли в Дюселдорф, показва справка в германски регистри.

През 2010 г. за достъп до плажа в местността Силистар също бе събирана незаконна такса от собствениците на земеделските земи там, най-крупният сред които беше Георги Якимов - тъст на депутата от ДПС Йордан Цонев. Самият Цонев тогава коментира, че не може да носи отговорност за тъста си.

Споделяне
Още по темата
Още от България