Достъпът до плажа Силистар свободен след бой между туристи и охранители

Екоминистерството се закани да глоби "Зона Х" с 10 000 лв.

Снимка: Нова ТВ

Достъпът до плажа на местността Силистар, близо до Резово, вече е свободен, след като туристи и охранители се биха в неделя. Напрежението ескалира заради вдигане на такса "паркинг" двойно – от 5 на 10 лева. Свободният достъп бе възстановен в понеделник след репортаж на Нова телевизия. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) нареди на кмета на Царево Георги Лапчев от ГЕРБ "да си влезе в правомощията и да освободи пътя до плажа "Силистар"".

Екоминистерството се закани да глоби с 10 000 лв. на ползвателя на имотите – фирма "Зона Х", която е еднолична собственост на търговеца на коли Мартин Бонев Григоров.

Това е втори подобен случай в община Царево, след като в началото на сезона инвеститор изля бетон върху дюните на къмпинг "Юг" при опита да се строи нов комплекс. Разрешителното за строеж беше издадено от главния архитект на Царево, чието управление е в ръцете на ГЕРБ. Въпреки че прокуратурата видя погазване на закона, а главния архитект обеща бетонът да бъде премахнат, той продължава да си стои.

Историята

В неделя Нова телевизия показа как туристи са дърпани и блъскани на входа на плажа, заради отказа да платят по 10 лв. за достъп до морето. Пътят минава през частен терен, като фирмата, която го е наела, вдигнала таксата двойно. До преди ден туристите плащали по 5 лв., а миналата година само 3 лева. Най-вероятно поскъпването е заради изискването на касов бон, което влиза в сила от 21 юли.

Събираните пари се отчитат като такса "паркинг", а билетът, който получават туристите, е от 2003 г., твърди Нова телевизия.

Освен пътя, за който се плаща такса, има още два – общински, които обаче обикновено са затворени. Хора разказват, че пред тях застават представители на частния паркинг с път до морето и отклоняват туристите да минават през този имот.

След излъчването на репортажа, в понеделник сутринта табелите с таксата до плажа на "Силистар", както и за паркинг, вече ги няма.

Същия ден концесионерът на плажа заяви, че е подал жалба до кмета на Царево, сезирал е и прокуратурата, но адекватна реакция към момента няма.

"Идват и правят проверки, а глобите, които им налагат, са капка в морето в сравнение с това, което се събира като такса", коментира концесионерът.

Мерките

Няколко часа по-късно от МОСВ съобщиха, че РИОСВ-Бургас е изготвило предписание до кмета да предприемане мерки за осигуряване на достъп до плажа през общинските полски пътища.

Регионалното министерство също се задейства и във вторник ще даде брифинг за проверките по плажовете през този сезон.

Миналата седмица експерти на регионалната екоинспекция са били на проверка на плажа "Силистар" и са установили, че ползвателят на частни земеделски земи е фирма "Зона Х". Дружеството, което е еднолична собственост на Мартин Бонев Григоров, няма изискуемото по закон съгласуване с РИОСВ-Бургас.

Имотите са разположени на територията на природен парк "Странджа" и за извършването на всякакви дейности е необходимо съгласуване с регионалната екоинспекция. Тя е изпратила незабавно до "Зона Х" "покана за съставяне на акт" и предстои и налагане на глоба от 10 000 лева, съобщи екоминистерството.

При проверката е установено, че от "Зона Х" са представили в община Царево договор със собствениците на имоти за ползването на терените им. Съгласно договора наемателят ползва имотите от 1 юни до 30 септември 2015 г. и се задължава да ги експлоатира по предназначение, като ги облагороди и огради с временни заграждения, както и да обособи пътеки за лесно и удобно преминаване на хора и автомобили, се казва в съобщението на Министерството на околната среда.

В него е посочено, че общината има ангажимент да упражнява контрол върху всички дейности, които се отнасят до достъпа до плажа и общинските терени.

РИОСВ е подготвила и принудителна административна мярка на фирмата за спиране на дейността за обособяване на зона за временен престой на автомобили.

Земите собственост на депутат

Неофициално местни в Царево твърдят, че истинският собственик на терените е известен депутат, които обаче не се водят на негово име. За камуфлаж те са преотдадени на фирма и всяка година се събира такса.

Фирма "Зона Х" е създадена през 2010 г. с капитал от 2 лв. от Мартин Бонев Григоров. Приходите ѝ преди пет години са били 60 хил. лв., като е приключила годината със загуба от 1000 лв., става ясно от единствения публикуван финансов отчет на дружеството в Търговския регистър.

Мартин Бонев Григоров е регистриран и като търговец на стари коли в Дюселдорф, показва справка в германски регистри.

През 2010 г. за достъп до плажа в местността Силистар също бе събирана незаконна такса от собствениците на земеделските земи там, най-крупният сред които беше Георги Якимов - тъст на депутата от ДПС Йордан Цонев. Самият Цонев тогава коментира, че не може да носи отговорност за тъста си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?