Достъпът до тайни на Алексей Петров е новата гатанка пред комисията "ДАНС"

Имал ли е Алексей Петров достъп до класифицирана информация или не? Това е въпросът, който остана да виси и след заседанието в четвъртък на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, която продължава да проучва обстоятелства около кадровото развитие в службите на обвинения като глава на "Октопода".

Всъщност въпросът е повече от риторичен, а краткият му отговор е – да, Петров е имал достъп до класифицирана информация, довериха отлично запознати източници на Mediapool. Той е получен през 2008 г., когато осветеният като секретен сътрудник на службите Алексей Петров става съветник в кабинета на тогавашния председател на агенцията Петко Сертов. Преди това Петров, подвизаващ се в цивилния живот като консултант, бизнесмен, доцент- доктор и преподавател в УНСС, е бил под прикритие и като такъв е бил източник на информация.

Въпросът, чийто отговор е ясен, се поражда от изказването на ротационния председател на комисията Волен Сидеров. След като членовете на парламентарния орган изслушаха бившия вътрешен министър Георги Петканов, Петко Сертов и Иван Драшков, който едновременно е и бивш и настоящ зам.-шеф на ДАНС, Сидеров заяви, че Петров не е имал достъп до класифицирана информация. Така по думите му станало ясно изказването на Сертов. Последният предпочете задния изход и не се срещна с репортерите, за да потвърди казаното от лидера на "Атака".

Същото направи и Георги Петканов, за когото е по-комфортно да си спести въпроса, защо на няколко пъти и то в качеството си на конституционен съдия, заявява, че не е издавал заповеди за уволнението на Петров от Национална служба сигурност, които не са изпълнени. Както съобщи Mediapool преди повече от месец, справка на ДАНС показва, че Петканов е издал две заповеди за освобождаването на Алексей Петров, но те така и не са изпълнени.

От тримата поканени в комисията пред репортери благоволи да говори само Иван Драшков. Той обаче отказа каквато и да е по-конкретна информация и коментира само, че не е имал конфликт с Алексей Петров. Това е нова нишка във взаимоотношенията между двамата, тъй като паметливите помнят коренно противоположното му мнение от преди година и половина. Тогава Драшков бе уволнен от ДАНС и в телевизионно интервю говори за порочни практики в агенцията, включително и за случаи на рекет, извършвани от служители на ДАНС.

Покрай скандал с изтекъл доклад на ДАНС от 2008 г. дори стана ясно, че Драшков е писал на бившия премиер Станишев срещу тогавашния си началник Петко Сертов и обкръжението му, в което особено значимо място заемаше Алексей Петров.

"Наблюдавам много странна амнезия в бивши министри, които не могат да се сетят защо например е бил награждаван Алексей Петров. Много ме учудва тази амнезия, защото аз не мога да си представя министър на вътрешните работи, който да не знае защо награждава свой служител, който освен това е бил стрелян и около него има съмнителни обстоятелства", заяви Волен Сидеров.

Той визира наградата, която Петканов е връчил на Петров без за това да е имало предложение от тогавашния пряк ръководител на бившата барета Иван Чобанов.

Сидеров каза, че изслушаните в комисията са коректни към нея и това било най-меко казано. По думите му Георги Петканов не е могъл да обясни защо не е изпълнена заповедта за уволнението на Алексей Петров. Отговорът на Петканов бил по този въпрос да се пита кадровика на МВР

Петко Сертов обяснил, че Алексей Петров не е получавал достъп до класифицирана информация. "Според него (Сертов – бел.ред.) Петров е играл незначителна роля в ДАНС. Той не е на мнение, че е бил негова дясна ръка. Според мен и колегите, ние останахме с впечатление, че Петко Сертов не иска да каже много неща. Нямаше желание да каже защо Алексей Петров е бил реално негова дясна ръка и го представя едва ли не като някакъв дребен експерт, едва ли не сложен по милост, да не остане на улицата. Дето се вика е назначен, защото го осветлиха и хляб да яде. Той е милионер обаче...Назначили го едва ли не да не остане на улицата", обясни възмущавайки се Сидеров.

Той добави, че "амнезията" сред бившите шефове на служби и министри е цинизъм. "Тези хора много добре са знаели какво правят. Тези хора са имали отговорността и я имат и сега. Само че сега като малки деца се измъкват от тази отговорност, което е просто смешно за такъв тип хора, на такива важни постове са били и сега точно като малки деца, хванати със счупената ваза, се оправдават и измъкват", заключи Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България