Доставчикът на каските за МВР отрече цените му да са завишени

Доставчикът на каските за МВР отрече цените му да са завишени

Доставчикът на противоударни каски с визьор за нуждите на МВР обяви, че договорените от него цени не са завишени, а отговарят на пазарните. Това се посочва в позиция на фирмата "Панод" ЕООД, изпратена до Mediapool във вторник.

Ден по-рано Антикорупционният фонд сезира Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за две обществени поръчки, сключени от МВР, при които според организацията са налице съмнения около цената, срока на доставка и избора на изпълнителя.

Става въпрос за закупуването на 460 противоударни каски с визьор през декември 2016 г. и за поръчката на още 330 подобни каски през септември 2017 г. Цената на брой каска по първия договор е 934 лв. без ДДС, а по втория - 899 лв. без ДДС. От фонда цитират експертен анализ на цените на свободния пазар на това специализирано оборудване с идентична техническа спецификация, според който най-високият клас такива каски не надвишават 150-200 долара за брой.

Според управителя на "Панов" ЕООД Ангел Панов тази информация е невярна и заблуждава обществото. "Всеки средно интелигентен човек може сам да извърши справка за цените на производители на такива продукти, но със същите технически характеристики и да достигне до извода, че е невъзможно оборудване със заложените от страна на възложителя параметри да се закупи на цени по-ниски от 400 евро", посочва Панов.

По повод твърденията на Антикорупционния фонд, че дружеството му няма опит в такъв тип доставки, той посочва, че това не е така. "Ние работим изцяло съобразно европейските норми за качество, безопасност и здраве и опазване на околната среда. Внедрени са европейските правила за работа – срочност, качество, лоялност и т.н. Нашата фирма е с доказана репутация в страната. Извършвала е множество доставки на различни артикули на територията на цялата страна, включително и такива, свързани с предмета на процесните поръчки", допълва Панов.

Той заявява, че неговата фирма работи от години  с производители и дистрибутори, които са се наложили на европейския и световен пазар с викококачествените си продукти на добри цени.

Панов заявява още, че фирмата е избрана за победител в открита процедура по ясни правила и нейната оферта е била най-изгодната и не се притеснява от проверки на Сметната палата и АДФИ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?