Доставчиците на скъпи лекарства ясни до две седмици

До две седмици ще бъдат избрани фирмите, които ще доставят скъпоструващите лекарства, които Министерството на здравеопазването (МЗ) заплаща. Това стана ясно в четвъртък, когато получените оферти бяха отворени в присъствието на фирмите-кандидатки, на пациентски организации и на журналисти.

59 са предложенията, като някои от фармацевтичните компании са подали повече от една оферта за предоставяното на няколко лекарства.

На процедурата присъства и здравният министър проф. Радослав Гайдарски. Той отвори запечатания сейф в кабинета си и предаде на председателя на Тръжната комисия д-р Копринка Ченкова ключовете от касата, където се съхранява документацията по търга.

Офертите съдържат два плика – единият е с документите на фирмата, а вторият е ценовото ѝ предложение за различните лекарства.

За тази година МЗ за скъпоструващи лекарства МЗ е предвидило 120 млн. лева, което е с 30% повече от бюджета по това перо за 2006 година. С тях ведомството ще поеме 140 лекарства за социално-значими заболявания, като най-много медикаменти са предвидени за онкоболните.

Споделяне

Още от България