Доставчиците на ток се смятат за ощетени в цените от юли

Доставчиците на ток се смятат за ощетени в цените от юли

Електроснабдителните дружества се обявиха за ощетени от структурата на планираното от енергийния регулатор повишение на цената на тока от 1 юли 2017 г. средно с 1.4 на сто за битовите потребители. Според доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който бе обсъден на открито заседание във вторник, тарифите на ЧЕЗ ще се повишат с 1.99 на сто, на ЕВН – с 1.5 процента, а на "Енерго-Про" – с едва 0.22%. Това е под заявеното от трите компании, докато на държавните дружества АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Националната електрическа компания" тарифите са повишени значително.

Според доставчика в Западна България ЕВН, определените от КЕВР нови цени продължават да не  покриват оперативните разходи на дружеството. То посочва, че за миналата година реалните му разходи са били за 14.5 млн. лв., към които трябва да се прибавят и разходи за амортизации от над 4 млн. лв, докато сега комисията му разрешава разходи за 10.6 млн. лв. Така дружеството ще продава ток на цени, които няма да му позволяват да покрива разходите си, посочи по време на заседанието Илина Стефанова, директор регулации в ЕВН.

Срещу признатите инвестиции в цените на мрежовите услуги протестира "Електроразпределение Юг", както е новото име на мрежовия оператор на ЕВН. Дружеството посочва, че е инвестирало с 14.5 на сто средства от одобрените от КЕВР средства в цените на компанията за периода 2005 – 2016 г. Само през последните 4 години инвестициите на ЕР Юг са 38.3% повече от разчетените от КЕВР разходи в цените на дружеството, посочва дружеството.

От ЧЕЗ се оплакаха, че новите цени на тока от 1 юли намаляват дела на доставчика в крайната цена за домакинствата, макар като цяло тарифите да се повишават. Силен негативен ефект ще има по-високата цена, която дружеството ще трябва да плаща за енергията ,необходима му като технологичен разход. Тя поскъпва с близо 37% и се изравнява с цената, по която НЕК продава енергия на снабдителите – 107 лв. за мегаватчас. В същото време нивата на признатия технологичен разход остават едни от най-ниските в Европа – 8%.

На 100 лева сметка за ток за клиентите на ЧЕЗ на регулиран пазар, за ЧЕЗ остават едва 8.41 лева. Останалата сума се разпределя между НЕК/ЕСО/производители (74.92 лв.) и Националната агенция по приходите (16.67 лв.). Така средствата на компанията за поддържане и развитие на мрежата ще бъдат сведени до критичен минимум.

Всичко това ще се отрази зле както на ЧЕЗ, така и на целия енергиен бизнес в страната и икономическото развитие, посочва компанията.

Окончателното решение на КЕВР за цените на електрическата и топлинната енергия от 1 юли 2017 г. ще бъдат взети на 30 юни.

За топлоенергията се планира движение на цените и в двете посоки в рамките на 0.5-0.7 на сто, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?