Доставили ли са руски танкери самолетно гориво в Сирия през териториални води на ЕС?

Доставили ли са руски танкери самолетно гориво в Сирия през териториални води на ЕС?

Евродепутат поиска шефът на европейската дипломация да започне разследване дали руски танкери са доставили самолетно гориво в Сирия, минавайки през териториални води на ЕС, предаде Ройтерс.

Доставките в Сирия са подобрили военните способности на режима на тази обхваната от война страна, където Москва извършва въздушни удари в подкрепа на Дамаск, съобщи Ройтерс, като се позовава на източници, запознати с въпроса.

Преди две години Съветът на ЕС забрани всякакви доставки на самолетно гориво за Сирия през територии на ЕС, независимо дали самото гориво е от страни членки или не.

Руското министерство на отбраната заяви вчера, че действащите в ЕС ограничения върху доставката на гориво в Сирия не могат да се прилагат спрямо руската бойна авиация в тази страна.

Най-малко два руски кораба са извършили доставките през Кипър миналия месец, каза източник от разузнаването на страна от ЕС, пожелал анонимност. Според друг източник от областта на корабоплаването руските кораби са спирали в кипърски и гръцки пристанища, преди да доставят горивото в Сирия.

Евродепутатката Мариете Шаке от холандската Народна партия за свобода и демокрация внесе приоритетен писмен въпрос във връзка с това съобщение до върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Шаке пита Могерини дали знае за подобни доставки и дали територията на страни членка на ЕС е била използвана в нарушение на забраната.

Кипърското външно министерство заяви, че властите не са одобрявали акостирането на никакви руски танкери, превозващи самолетно гориво за Сирия.

Гръцкото външно министерство отнесе въпроса до министерството на морския флот и не отговори на молбата за коментар.

Споделяне

Още от Европа