Доставки за граничната ограда с двойна печалба

Орешарски иска военното министерство да предоговори поръчките и да покрие част от разходите

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет засече фрапиращи нередности около проекта за строителството на граничната ограда - двойна печалба от надписани цени за доставките на материалите с 10%, както и фиктивно проучване при избора на компаниите.

Проектът, който бе оскъпен от първоначалните 5 млн. лева до близо 10 млн, бе проверен по искане на премиера Пламен Орешарски и в сряда комисията представи резюме от доклада си.

Въпреки изричната му заръка да бъдат установени и виновни длъжностни лица, такива не са посочени.

Комисията обаче препоръча да бъдат предоговорени поръчките и да бъдат намалени цените.

От доклада става ясно, че основните проблеми са в полето на Министерството на отбраната, въпреки че силовите министри Цветлин Йовчев и Ангел Найденов дълго време си прехвърляха отговорността за рязкото поскъпване на проекта.

Министерството на отбраната не коментира констатациите, но обещаха пресконференция в петък. Проектът се реализираше от Сухопътни войски. Извършената по-рано от военното министерство проверка не засече никакви нередности.

Едно към едно:

"Преди откриване на процедура за доставка на материали от Министерството на отбраната са извършени маркетингови проучвания за определяне на потенциалните изпълнители, при което не е извършено проучване на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Маркетинговите проучвания не са елемент от процедура по смисъла на ЗОП. Проведените проучвания са извършени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта".

Още

Едни 10 процента

Проверката на Министерския съвет е установила, че неправомерно е начислена повторно печалба при доставката на материали - в единия случай 10 %, а в другия 8 %.

Не са уточнява за кои конкретни доставки става въпрос.

Според проверяващите печалбата е била включена при формирането на крайните цени на производители и не следва да се начислява повторно, както е станало.

Заради спешността на строителството на съоръжението правителството реши доставчиците да бъдат избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс. Такава възможност е регламентирана в Закона за обществените поръчки. Една от големите поръчки е дадена на фирма, собственост на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев. Тя ще достави режеща тел за над 3.3 млн. лв. за изграждането на оградата с Турция.Другите избрани фирми са бургаската "Понсстройинженеринг" ЕАД, която ще достави бетона и бетоновите изделия за 557 942 лева. Варненското дружество "Интерком Груп" ООД ще достави метални конструкции за 3.99 млн. лв. С фирмата "АБС Инженеринг - Н" ЕООД е сключен договор за доставка на помощни материали и консумативи на стойност 64 404 лева.

Фиктивен избор

В доклада на МС се отбелязва, че при маркетинговите проучвания за определяне на потенциалните изпълнители не е извършено проучване на цените на материалите, предмет на изготвения проект.

Проведените проучвания пък са направени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта, посочва проверяващата комисия.

Устни заповеди

Освен това са заявявани и договаряни количества материали без писменото съгласие на проектанта и консултант-надзорника в нарушение на заповед на министъра на отбраната.

Налице е било принципно устно съгласие, заявено от проектанта, което не е направено в писмена форма, се посочва в доклада.

Проверяващите са направили и пълен анализ на общата сметка за оградата. Първоначално проектантът не е изчислил дейностите по подготовка на строителна площадка, транспорта на материали, охрана, разходи за битови нужди на работниците и други. Не са били взети предвид и отпаднали дейности, които няма да се начисляват, тъй като ще се извършват от военнослужещи.

Засечена е и грешка в изчисленията на проектанта за 115 хиляди, която обаче не е била засечена от възложителя.

Комисията препоръчва разходите за изграждане на съоръжението през втория етап на операция "Съвместни усилия" за над. 1.5 млн. лева да бъдат за сметка на бюджета на Министерство на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България