Доставките на руските ракети С-400 в Турция започнаха

Доставките на руските ракети С-400 в Турция започнаха

Турското министерство на отбраната съобщи, че първата доставка на руски ракетни системи С-400 е пристигнала в петък в Турция, съобщават турските медии.

В рамките на споразумението доставката на първата група части от оборудването на системите за противовъздушна отбрана С-400 започна от 12 юли във военонвъздушната база Мюртед в Анкара, се посочва в съобщение на турското министерство на отбраната, цитирано от турския телевизионен канал НТВ.

Агенция Франс прес отбелязва, че доставките са започнали въпреки многократните предупрежедния на Вашингтон към Анкара срещу получаването на тези системи.

Асошиейтед прес посочва, че тази стъпка може да доближи Турция до санкции от САЩ, каквито предупреждения бяха отправени многократно от страна на Вашингтон. Става дума за икономически санцкции, както и за изключване от програмата за производство на изтребителите Ф-35.

Турция отхвърли предупрежденията и заяви, че няма да се откаже от сделката, която е на стойност 2,5 милиарда долара.

САЩ твърдят, че системите С-400 ще изложат на риск техните изтребители Ф-35, в чието производство Турция участва и каквито планира да купи. Вашингтон започна официално отстраняването на Турция от програмата Ф-35, прекратявайки обучението на турски пилоти в САЩ, и заплаши, че ще отмени продажбата на Турция на такива самолети.. Срокът на ултиматума изтича в края на юли.

Според изявление на Ердоган от края на юни обаче американският му колега Доналд Тръмп казал, че няма да има санкции заради руската сделка и че отношението към Турция по този въпрос е било несправедливо.

Белият дом каза, че на срещата на Г-20 в Осака Тръмп е изразил загриженост във връзка със сделката за С-400 и насърчил Турция да работи със САЩ по отбранителното сътрудничество за укрепването на НАТО.

Пред репортери след срещата, където имаше двустранни разговори с Тръмп, Ердоган изрази мнение, че спорът около С-400 ще бъде преодолян "без проблем". В телефонните ни разговори, на двустранната ни среща г-н Тръмп досега не е казвал "Ще наложим санкции". За С-400 той ми каза "Прав сте. Това е несправедливост", отбеляза турският президент, цитиран от турската телевизия НТВ.

Турция трябва да бъде изключена от програмата за създаване на американски изтребители пето поколение Ф-35 и да ѝ бъде отказано предаването на тези самолети, ако доставките на руски зенитно-ракетни системи С-400 в страната бъдат осъществени. Това мнение изрази в четвъртък генерал Марк Мили, който бе номиниран от Тръмп за следващ председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили.

В случай че бъда утвърден на поста, аз бих препоръчал да се прекрати предаването на самолети Ф-35 на Турция и да се изключи Турция от програмата за Ф-35, ако Турция приеме С-400, посочи ген. Мили в писмени отговори на въпроси на законодатели, публикувани преди началото на изслушвания, посветени на разглеждане на неговата кандидатура в комисия на Сената по въпросите на въоръжените сили.

Според генерала руската система С-400 "е създадена за това да сваля такива самолети като Ф-35". Ако ние позволим на Турция да получи и да експлоатира Ф-35 в непосредствена близост до С-400, радиолокационната система на С-400 може да предостави на руските военнослужещи секретна информация за Ф-35, посочи ген.Мили.

За какво са ѝ на Турция руските ракети

С-400 "Триумф" е зенитно-ракетен комплекс с максимален обхват на действие до 400 километра, който е на въоръжение от 2007 година. Той е мобилен и се състои от център за управление с локатор за откриване на целите и няколко ракетни звена, всяко от които има по 12 установки за изстрелване. В последните години с него са въоръжени все повече военни части, включително в анексирания от Русия полуостров Крим и в Калининградска област. Министерството на отбраната в Москва определя С-400 като един ключовите елементи на Противовъздушната отбрана (ПВО), пише руската редакция на Дойче веле.

Производител е концернът "Алмаз-Антей", който е в списъка на компаниите, подложени на санкции от ЕС и САЩ заради действията на Русия срещу Украйна. Ракетите С-400 са предназначени за унищожаване на самолети, стратегически крилати ракети, тактическти балистични ракети на височина до 27 километра, както и за безпилотни самолети.

Руските медии твърдят, че С-400 са по-добри от конкурентите си, произведени от САЩ или Франция. "Русия, а преди нея и СССР, винаги са били лидери в ракетната технология", потвърждава пред Дойче веле Ричард Конъли, експерт от университета в Бирмингам, Великобритания. По думите му това е свързано с факта, че САЩ и Западът въобще прави по-добри самолети. Освен това С-400 е много гъвкава система, която може да бъде използвана с различни типове ракети. Друго нейно преимущество е цената – С-400 е поне два пъти по-евтин от американския комплекс "Пейтриът", казва Конъли.

Експертите обаче сочат и възможни политически причини, обясняващи решението на Турция. Привлекателен за Анкара може да се е оказал фактът, че С-400 е разработван за противодействие на американско оръжие, смята Конъли. Като пример той припомня опитът за преврат в Турция през 20ш16 година, когато самолета на президента Ердоган бе съпровождан от контролирани от метежниците самолети Ф-16.

Московският военен наблюдател Александър Голц, цитиран от Дойче веле, е уверен, че покупката от Анкара на С-400 е чисто политическо решение, но по друга причина. "Турция няма реален високотехнологичен противник, чиито авиационни системи да се отразяват с помощта на С-400", казва Голц. Според него това е "сигнал за САЩ и останалите съюзници за автономния подход на Турция в организирането на своята отбрана".

Турция е втората страна в света след Китай, която получава С-400. Настина, доставката за Китай бе помрачена от инцидент, когато по време на транспортирането на ракетите по вода в резултат на силна морска буря те бяха повредени, припомня Дойче веле. През пролетта на тази година Русия ги замени с нови.

Индия подписа договор на стойност 5 милиарда долара и очаква доставка. Интерес към комплекса са заявявали и някои страни от Персийския залив.

При всичките си преимущества обаче, С-400 имат и някои недостатъци, отбелязват експертите. "Този комплекс никога не е бил използван в условията на сериозна война", казва Симон Веземан, сътрудник на Стокхолмския институт за изследване проблемите на мира (SIPRI). По думите му единствената система за ПВО, изпитана в такива условия, е "Пейтриът" – по време на войната в Залива през 1991 година.

Известно е, че Русия разположи такива ракети в Сирия, като официалната версия гласи, че целта е охрана на руските военни обекти в Хмеймим и Тартус. Освен това Владимир Путин не веднаж е повтарял, че в Сирия се изпитват най-новите военни разработки. "С-400 имаше възможност да покаже своите бойни качества по време на атаките с американски ракети "Томахоук" срещу Сирия през април 2018-та, на руското ръководство му стигна ума, за да се откаже от такива опити", казва Александър Голц. По-късно се чуха мнение, че комплексът не вижда крилати ракети на малка височина, но това може да се каже и за други подобни системи, добавя той.

Предходните системи (такива като С-300) се разработваха в СССР като част от единна система за ПВО, покриваща цялата страна. Особенността на С-400 е в това, че тя може да работи отделно. Именно това ще даде възможност на Турция да я използва без да я прикачва към отбранителната мрежа на НАТО. Въпреки че използването на такива системи за ПВО в комплекс има големи преимущества, отбелязва Веземан. "Такива системи могат да работят самостоятелно, но те са много по-ефективни, когато са интегрирани в по-широк комплекс, който помага за търсенето на потенциални цели. Тогава има достъп до база данни с електронни идентификатори, която се създава с години и помага да се разбере какво именно лети и как да се реагира", добавя той.

Един от откритите засега въпроси е как Турция се готви да защитава С-400 от удари от въздуха. В Русия тази роля поема новият комплекс за ПВО в близък радиус "Панцир С-1", който практически се доставя на войските в комплект с С-400. Не е ясно дали Турция ще купува и този комплекс от Русия. Иначе Москва е давала сигнали, че има желание да продава на Анкара и други видове въоръжение.

На свой ред Турция разчита да получи технологии от Русия. Някои компоненти на С-400 щели да се произвеждат на турска територия. "Може да става дума само за символично участие. Два винта е три гайки ще бъдат произведени на територията на Турция", казва Александър Голц. По непотвърдена информация от руски източници, Русия е отхвърлила молбата на Турция за достъп до електронните кодовеи найстройки на С-400, включително за системата за разпознаване "свой-чужд", пише Дойче веле.

Докато руската армия получава съвсем нови С-400, вече съществува и модел от следващо поколение. Той се нарича С-500 "Прометей" вероятно ще бъде окончателно готов още до следващата година. По официални данни С-500 ще има по-голям радиус на действие, позволяващ освен всичко друго да бъдат сваляни и спътници на ниска орбита.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?