Доставките по "Северен поток 2" може да тръгнат до края на 2019 г.

Доставките по "Северен поток 2" може да тръгнат до края на 2019 г.

Доставките по газопровода "Северен поток 2" ще започнат в близките месеци, възможно е дори това да стане преди края на 2019 г., заяви руският енергиен министър Александър Новак, пред журналисти в сряда, цитиран от ТАСС.

"Ще се постараем това да стане още в тази година, но всичко зависи от техническите нюанси", каза той.

Германското правителство междувременно подчерта важността на запазването на транзита на руски газ през Украйна и след пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2".

"Правителството на ФРГ винаги е било ясно за това, че с пускането на "Северен поток 2" Украйна трябва да остане страна транзитьор, но в крайна сметка това е решение само на Украйна и Русия", каза представителят на кабинета в Берлин Щефан Зайберт. От германска стана обявяват още, че приветстват тристранните разговори между Русия, Украйна и Европейския съюз по транзитния договор между "Нафтогаз" и "Газпром".

Тиражира се информация, че Брюксел настоява двете компании да сключат десетгодишен договор за транзит до 60 млрд. куб. м газ годишно през територията на Украйна с възможност за увеличение с още 30 млрд. куб. м. Твърди се, че ЕК препоръчва на Украйна да купува директно от Русия 15 млрд. куб. м за собствените си нужди, за да се икономисат средства от сегашните реверсивни доставки.

ТАСС отбелязва, че подобна оферта противоречи на собствените правила на ЕК, която проведе шестгодишно антимонополно разследване срещу "Газпром" именно заради дългосрочните договори с държави от Източна Европа, които вредят на пазарната конкуренция.

Преди дни "Газпром" предложи на Киев продължаване на сегашния договор или сключване на нов за една година, но при условие, че "Нафтогаз" оттегли претенциите си за милиарди срещу руския монополист. Това бе отхвърлено от украинска страна, а в сряда Новак каза, че двете страни са обсъждали пряк внос на 15 млрд. куб. м руски газ годишно. Той обаче отказа да коментира детайли по преговорите.

Украинският премиер Алексей Гончарук на свой ред каза, че Киев смята за най-приемливо подписването на дългосрочен договор за транзит при взаимноизгодни условия. Според него едногодишния договор е промеждутъчен вариант, от какъвто Украйна няма нужда. Той също отказва да каже какви са обсъжданите условия на бъдещия контракт. Уточнява само, че договорът трябва да предполага достатъчно икономическо съдържание, за да може украинската газопреносна мрежа да работи без рискове за енергийните системи на Украйна и ЕС".

Според ТАСС главната цел на Киев е да получи печалба от 3 млрд. долара годишно от транзита на руски газ. В същото време украинската страна и досега не може да даде ясен отговор дали ще успее да въведе през 2020 г. европейските енергийни норми, отбелязва руската агенция.

Междувременно от "Газпром" обявиха, че вече са запълнени с газ и двете тръби на газопровода "Турски поток" от руския бряг на Черно море край Анапа до приемния терминал на съоръжението край турски град Къйъкьой. Пред завършване са пусковите дейности по приемния терминал и газопроводът ще заработи до края на 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес