Доц. Христо Бозов обяви, че се кандидатира за кмет на Варна

Доц. Христо Бозов

Изпълняващият длъжността временен кмет на Варна доц. Христо Бозов обяви, че ще се кандидатира за кмет на частичните избори, които ще се проведат на 30 юни.

Обявяването на намерението на доц. Бозов да влезе в кметската надпревара не е изненада. Самият Бозов бе обявил това си намерение още преди няколко седмици, но въртележката и неразбориите около временния кметски пост го спряха да обяви кандидатурата си по-рано.

В края на март доц. Бозов, който дотогава бе зам.-кмет на Варна, бе избран от Общинския съвет за временен кмет на общината до провеждането на частични избори, станали наложителни след оставката на дългогодишния варненски градоначалник Кирил Йорданов.

Бозов бе считан за привърженик на ГЕРБ без тесни политически пристрастия. Затова като изненада дойде решението на доминирания от ГЕРБ общински съвет Бозов да бъде махнат от поста и на негово място да бъде сложен арх. Димитър Николов. Бозов обжалва решението на съвета и съдът го върна на поста.

Самият Бозов обясни в четвъртък как е взел решението да се кандидатира за кметското място.

"Нямах намерение да участвам във вота, но ме мотивира това, което се разигра на сесията две седмици преди парламентарните избори. Накара ме да мисля, че с действията си само за месец съм направил така, че тези хора, които са работили в ущърб на Варна, да побързат да ме свалят”, коментира пред Дарик доц. Бозов.

Той бил убеден, че трябва да се яви като независим кандидат, но не изключва подкрепа от различни партии след като представи програмата си. Приоритетите в нея са прозрачна работа на администрацията в полза на гражданите, подобряване на градската инфраструктура – ремонт на улици и рехабилитация на тротоарите, подлезите и детските площадки, реализация на европейски проекти, развитие на общинската социална програма, подпомагане на бизнеса.

Инициативен комитет вече е подготвил издигането на кандидатурата на Бозов. В комитета влизат колеги на доцента, който е лекар по професия - д-р Светлин Митев – председател на Българския лекарски съюз - Варна, д-р Ради Радев - председател на Съюза на хората с увреждания, доц. Мария Брусева – преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър”, проф. Валентин Плетньов – директор на Регионалния исторически музей, Павел Димитров – офицер от резерва и секретар на Съюза на подводничарите и бивш депутат ГЕРБ.

В края на месеца доц. Бозов трябва да излезе в отпуска за кандидатската кампания. Дотогава съдът трябва да се произнесе по същество по жалбата му срещу уволнението от Общинския съвет. А кой ще остане временен кмет, е въпрос с повишена трудност. Защото Бозов уволни колегата си арх. Николов, който бе сложен от общинарите на мястото му.

Самият общински съвет също търпи значителни промени, защото председателят на съвета Иван Портних влезе в парламента от листата на ГЕРБ. Същото стана и със зам.-председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов, който пък влезе от листата на Коалиция за България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?