Доц. Иво Инджов: Около президента се формира паралелен властови център

Иво Инджов

"Забелязват се опити за сформиране на паралелен център на власт в България, витаят хипотези за формирането на неопатриотичен център около президента Румен Радев", коментира политологът и университетски преподават доц. Иво Инджов в четвъртък пред БНР.

Неговото изказване бе по повод публикуването на скандалния проект за промени в Изборния кодекс, който целеше да се забрани гласуването на българите в чужбина. От признанията на уволнения служител на правосъдното министерство Любомир Талев се разбра, че инициативата идва от президентството.

"Има опит за прилагане на по-големи правомощия от страна на държавния глава, отколкото му позволяват законите и конституцията. Като че ли президентът се опитва с всички свои действия, които се разкриват на час по лъжичка, да изпълнява част от предизборните си обещания на полето на националното, на патриотичното", каза Инджов.

Според него случаят с промените в Изборния кодекс е скандален, защото всичко се случило на тъмно.

"Аз самият съм застъпвал тези, че може би трябва да се ограничи под някаква форма правото да гласуват на хора, които много дълго са живели зад граница, но това трябва да стане след широк обществен дебат, не в последния момент преди да се конструира редовно правителство", допълни Инджов.

Според него бързането на служебното правителство да публикува законопроекта за обсъждане е резултат не толкова от неопитност, колкото на натиска, който се оказва от президента Радев върху служебното правителство.

"Няма логика да се бърза, скоро ще бъде сформирано нормално правителство. Няма логика служебното правителство в момента да приема такива спорни, разделящи нацията постановления или да подготвя законопроекти в същата посока", допълни Инджов.

В същото време преподавателят по конституционно право и бивш съветник по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев Наталия Киселова призова секретарят на президента по правните въпроси проф. Емилия Друмева да каже истината. Според нея въпросът е дали Друмева само е консултирала проекта или е автор на съществена част от предложенията.

"Драма няма от гледна точка на това, че окончателното решение ще го вземе мнозинството в Народното събрание. Драмата е в това могат ли да се изготвят законопроекти, които вносителят - в случая министърът, отказва да припознае. Нито уседналостта ще реши проблема с гласуването в чужбина, нито пък отмяната на едно постановление - проблема с интеграцията на бежанците", смята Киселова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?