Доц. Мангъров - от известен инфекционист, през Covid-гуру до кандидат-политик

Доц. Мангъров - от известен инфекционист, през Covid-гуру до кандидат-политик

Допреди Covid-пандемията доц. Атанас Мангъров бе известен основно с тесния си профил на педиатър и специалист по инфекциозни болести. Не се появяваше често по медиите, а когато го правеше, то бе, за да изкаже експертно мнение в рамките на компетенциите си. Нищо не предвещаваше, че звездният му миг ще настъпи в ролята му на специалист по коронавирус и гуру на отричащите и недоволните от новия световен ред, настъпил с коронакризата.

В зората на епидемията, когато въпросите и неизвестните за новия вирус нарастваха с всяка минута, а властите и повечето специалисти не даваха ясни и категорични отговори заради липсата на сигурни данни, Мангъров "изгря" на хоризонта с цветни, прости и крайни послания, алтернативни на официалните власти и повечето му колеги. Той бързо стана любимец на медиите заради цветистия си език и критиката към официалната линия мерки срещу Covid-19. А и защото, за разлика от други авторитети, имаше ясно мнение и не отказваше медийни участия. Така доц. Мангъров стана основен критик на световния и българския отговор на пандемията, с което си спечели много последователи.

В началото, когато цялата държава бе затворена и народът изплашен заради регистрираните 20-30 случая на коронавирус, доцентът хладнокръвно обяви, че всичко ще мине, когато повечето хора го изкарат и придобием колективен имунитет. Същото повтаря и сега и с тази теза никой не спори, въпросът е на каква цена се случва това. Жертвите на Covid-19 у нас вече са над 8900 и страната ни се нареди сред държавите с висока смъртност, като една от причините са закъснелите мерки през есента на 2020 г., довели до претоварване на здравната система.

Сред основните постулати на доц. Мангъров, а впоследствие и на поддръжниците му са тези, че Covid-19 е обикновен нов вирус; че мерките и маските са безсмислени, болните не се лекуват, а просто оздравяват и им минава; че коронавирусът ще изчезне до лятото на 2020; че високата смъртност в Италия при първата вълна се дължи на това, че там има много възрастно население, а българите няма да изпаднат в същата ситуация, защото тук средната продължителност на живота е по- ниска... И още много други твърдения – някои верни, някои полемични, а други- опровергани от реалностите, а и от науката.

В коментарите на Мангъров не липсват и противоречия. Така например от твърд привърженик на ваксините, той се оказа основен проводник на тезата, че РНК-ваксините срещу Covid-19 може да са опасни, защото не са изследвани достатъчно и не е сигурно дали в дългосрочна перспектива нямат онкогенен потенциал. Тази теза бе отхвърлена от водещи имунолози, но както всяка теза, свързана с коронавируса, предстои да бъде доказана с практиката и във времето. На фона на скептицизма срещу новите ваксини, последният му коментар от сряда е, че "нещата у нас ще приключат, преди да се натуткаме с ваксините".

Едва ли има друга фигура, която толкова силно да поляризира общественото мнение, което някак естествено се раздели на "мангъровисти" и "антимангъровисти", еднакво неотстъпчиви в своите възгледи.

Изказванията на доц. Мангъров бързо му навлякоха и гнева на негови колеги, работещи на първа линия срещу коронавируса. Те го обвиняват за това, че е подкопал доверието в мерките, че омаловажава заплахата и усилията, които лекарското съсловие полага в кризата и в крайна сметка е отговорен за разделението в българското общество по темата. 

Всички опити да бъде превъзпитан, сплашен и вкаран в приемливи за властите и колегите му форми на поведение обаче, удряха на камък. Беше даден от своя колежка на Етичната комисия към Лекарския съюз, самата съсловна организация осъди поведението му. Неведнъж бе викан на срещи при премиера Бойко Борисов за помиряване и "въдворяване" в правия път, след които обаче всичко си продължаваше по старому. От тях останаха да се носят само крилатите фрази като "Премиерът ми каза: Ако бях жена, щях да ти пусна" и други пикантерии, които доцентът споделяше без задръжки в телевизионните студиа. Това провокираше все по-голям медиен интерес и мултиплицираше алтернативните му тези. Накрая, в опит най-после да бъде привлечен за общата кауза, бе назначен и за шеф на Covid-отделението в Инфекциозна болница, където е началник на Детската клиника.

Несъмнено едно от обясненията за доверието на хората към него е, че са доволни и благодарни за децата си, които е лекувал в клиниката. Позитивни са отзивите и на онези, които търсят неговата помощ сега. Откакто е започнала коронавирусната епидемия, доц. Мангъров приема пациенти  в частния си кабинет или ходи по домовете, едновременно с работата си в Инфекциозна болница.

През изминалата година стана ясно, че освен за коронавирус, доц. Мангъров обича да говори и за нещата от живота, например за секс, затова много често в изказванията му са намесени примери от интимния живот. Освен, че премиерът е щял да "му пусне", наскоро той разясни, че рябва да правим разлика между заразени и заболели и че това е като разликата между жена, която е правила секс и такава, която е забременяла. Това са съвсем различни неща".

Също наскоро Мангъров се оказа номиниран в класацията "Мъж на годината" заедно с основния си идеологически противник от началото на епидемията – началника на щаба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. В крайна сметка гласуването бе спряно, защото и двамата не искаха да участват в класацията, а коментарът на Мангъров по този повод бе: "Това да не е порно, че да си мерим мъжествеността?" 

Същевременно Мангъров не отказваше и политически изяви. На няколко пъти миналата година той участва в дискусии, организирани от АБВ в страната. Заяви участие и в организиран от АБВ протест срещу държавния отговор на епидемията през ноември миналата година. Затова едва ли е и изненада, че в крайна сметка бе номиниран за депутат от партията в предстоящите парламентарни избори. Това ще са избори под знака на кризата с коронавируса, а тук доц. Мангъров е в свои води.

Споделяне

Още по темата

Още от България