Доц. Мангъров: Излекуваните от Covid-19 не са излекувани. Просто им е минало

Атанас Мангъров, Снимка: БГНЕС

"Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало", коментира в понеделник доц. Атанас Мангъров, който е ръководител на Детската клиника в Инфекциозна болница. Той допълни: "При критичните случаи хората са държани живи, докато излязат от това състояние".

Пред бТВ лекарят коментира, че рано или късно вирусът ще мине през населението на цялото земно кълбо, ако преждевременно не изчезне.

"Коронавирусите не са пригодени към човешката популация. Човечеството се е сблъсквало с такива грипни вълни и преди. Това вече сме го играли", допълни доц. Мангъров.

Според него паниката, обхванала света, не е медицинска: "Всякаква друга може да е - политическа, икономическа…".

По думите му сега се правят опити да се "измисли нова епидемиология" с твърдения, че не може да се формират антитела срещу коронавируса, което смята за невероятно.

Няма излекувани от COVID-19, защото както всички вирусни инфекции, заболяването просто само отминава, отбеляза Мангъров и допълни, че лечението е, за да се помогне на организма да се справи, така вентилацията дава шанс на тези с проблеми да успеят да се преборят с болестта.

Той повтори тезата си, че хората, които са се срещнали с вируса, са поне 100-200 пъти повече от регистрираните около 1400 души.

"Няколкостотин хиляди са заразените с коронавирус в България", каза доц. Мангъров и поясни, че засегнатите са "100-200 пъти повече" от обявените от Националния оперативен щаб. Според него това се дължи на прилаганата тактика на тестване, която той определя като "ловене на мухи".

"Всички тези неща се опитах да ги обясня и на премиера Борисов. Щабът го е страх. Хубаво е да се отворят и стадиони, фитнес зали. Явно никой от щаба не спортува. На тези места ходят здрави и силни хора, хубаво е те да се омешат", каза доц. Мангъров.

"Това не означава, че трябва да съсипеш всичко, защото те е страх да носиш отговорност, като не можеш да я носиш, иди си и нека някой друг, който може да я носи, иначе не си за тази работа", заяви Мангъров по адрес на щаба.

По неговите думи и преди е имало случаи, когато се е налагало лекарите да делят един респиратор на двама пациенти, както сега гледаме по новините, но тогава медиите не са показвали и затова не е имало страх сред хората. Като пример той даде вътрешноболнична инфекция, която е довела до смъртта на 11 новородени преди година в Неонатологията в София, но на никого не е направило впечатление.

"Това заболяване трябва да бъде посрещнато от най-младата и найздравата част от населението – от децата и родителите им. Дори да се разболеят, няма какво толкова да им се случи. Сега като се отвориха парковете, хората ще се размешат и ще се случи това, което най-после трябваше да се случи. Ако инфекцията тръгне от другата страна - при възрастните, там ще има много жертви", каза Мангъров.

Инфекционистът напомни, че Швеция не се е отказала от либералния си подход.

"Аз мисля, че тя ще излезе най-леко от кризата", каза той. По отношение на над двете хиляди жертви в страната, той обясни, че в Швеция има множество хора, които са на 80-90 г. с големи пенсии, които са в домове за възрастни хора: "Затова толкова много там са заразените".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?