Доц. Мангъров: Над 300 хил. души у нас вече са били заразени

Трябва да преболедуват 4 млн. души, за да затихне епидемията, смята той

Доц. Мангъров: Над 300 хил. души у нас вече са били заразени

За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 хиляди души, които вече са били заразени с коронавирус. Това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили, коментира в четвъртък пред БНР специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров. Той беше част от Медицинския експертен съвет към премиера, който просъществува само две седмици. Неговите позиции, които рязко се отличават от официалната линия на Националния оперативен щаб, предизвикаха полюсни мнения в обществото и му спечелиха армия от страстни привърженици и също толкова ожесточени противници, които подкрепят политиката на щаба.

Мангъров коментира в четвъртък, че за момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати.

"Които до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване", обясни Мангъров.

Според него това е малък брой хора. "За да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона", заяви Мангъров.

При тези мерки можем да чакаме още месеци

По думите му сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и "при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече", като не е изключен втори пик на заболеваемостта.

Той обясни, че в някои страни, които са се били затворили много плътно, когато са се отворили, е започнало възобновяване на новите случаи.

Мангъров коментира, че в момента се установяват повече заразени, защото се правят повече изследвания.

Не е нужно да изпиеш цялата чаша, за да разбереш, че е горчива

Той обясни, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. "Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса", препоръча той.

"Това е същото, което се прави по време на избори. Не е нужно да изпиеш цялата чаша, за да разбереш, че е горчива. Това са статистически методи, с които се установява степента на разпространение на вируса в случая сред населението. Както преди избори се установяват политическите нагласи на населението. Колкото повече хора се изследват, толкова по-достоверно ще бъде това изследване", обясни той.

Смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни, поясни още той.

Той остава на позицията си, че над 70 на сто от населението трябва да бъде заразено, за да се формира т.нар. стаден имунитет. "В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група", коментира той и във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимпомно протичане на коронавируса при децата.

Децата са най-застраховани

"Децата са може би най-застрахованата от коронавирусната инфекция група. Те и да се заразят, няма да им се случи нещо лошо. Не е това нещото, от което родителите трябва да се страхуват", посочи Мангъров.

По думите му родителите би трябвало много повече да се страхуват от другите заболявания, за които се правят ваксините и би трябвало спокойно да отидат и да ги поставят на децата. "Безсимптомното протичане не е противопоказание да се отлагат ваксините. Ако детето е клинично здраво, ако докторът го прегледа и установи, че клинически му няма нищо, то спокойно може да бъде ваксинирано. Няма да му се случи нищо лошо, дори и да е заразено с този вирус.", обясни Мангъров.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?