Доц. Янчева: Уместно е хората над 55-65 години да не се ваксинират с AstraZeneca

Доц. Нина Янчева

Уместно е при възрастните над 55-65 години да се прилагат РНК ваксини, за които има данни, че са с по-висока ефективност вместо ваксината на AstraZeneca. Това коментира доц. Нина Янчева, ръководител на катедрата по инфекциозни болести на Медицинския университет в София, в сряда пред БНР.

Тя уточни, че за хората над 55-годишна възраст няма данни за ефективността, а не че има противопоказания да се прилага. Все пак тя смята, че е уместно за тази възрастова група да се предпочетат други ваксини. Янчева посочи, че предимствата на ваксината на AstraZeneca са по-лесните условия за съхранение. Здравните власти у нас решиха да не ограничават приложението на ваксината на AstraZeneca за хората над 55 години, както това направиха някои държави в Европа.

Тя посочи, че еднократната доза от AstraZeneca е с ефективност 76%, след втората доза ефективността се увеличава на 82%.

"Във Великобритания започна тестване за смесване на дози от различни ваксини, като идеята е, че при различни механизми на ваксините се очаква по-добра ефективност. Първите резултати ще излязат през юни, до есента ще стане ясно доколко този подход е уместен", посочи тя.

Тя поясни, че основните странични ефекти от ваксините са локални или реакции за едни-два дни с лека температура и мускулни болки. 

"Има единични случаи за по-сериозни странични ефекти, но няма данни за системни и тежки странични ефекти", коментира тя.

Доц Янчева каза още, че мултисистемен възпалителен отговор е рядко усложнение при децата с Covid-19, но и у нас има такива случаи, макар и малко. 

Тя коментира също, че в болниците вече се усеща ръст на броя на новозаболелите и изрази надежда, че няма да се стигне до нивата от октомври и ноември, когато здравната система почти колабира.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?