Доцентът бунтар от УНСС е уволнен дисциплинарно

Мартин Осиковски е отстранен заради "злоупотреба с доверието на работодателя"

Мартин Осиковски

Доцентът по журналистика в УНСС Мартин Осиковски, който подаде оставка от ръководните постове в университета на 2 април в знак на протест срещу политическа агитация в кампуса при предизборно посещение на премиера Бойко Борисов, е дисциплинарно уволнен като преподавател на 21 април.

Това съобщиха негови студенти и колеги, които са инициирали подписка в негова защита. Пред Mediapool доц. Осиковски потвърди за уволнението.От УНСС казаха, че на този етап няма да коментират случая.

Доцентът е един от най-авторитетните и подготвени преподаватели по журналистика в УНСС, с редица международни специализации.

На 2 април той обяви, че напуска ръководните постове, които заема в университета, заради политическа агитация във висшето учебно заведение. Същия ден в УНСС пристигнаха трима кандидат-депутати от ГЕРБ - премиерът Бойко Борисов, съпровождан от финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Те присъстваха на тържественото откриване на новия корпус на учебното заведение.

"Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога", написа тогава Осиковски във Фейсбук. Той се възмути, че е допуснато "един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV". "Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ", каза тогава преподавателят.


Кадър от посещението на премиера Бойко Борисов при откриването на новия корпус на УНСС на 2 април 2021 г. Снимка: Министерски съвет

Впоследствие той е привикан да дава писмени обяснения за внушението, което прави - че на територията на УНСС е извършвана предизборна агитация, каквато не е налице според определението на ЦИК за подобни действия.

В крайна сметка Осиковски е уволнен със заповед на ректора проф. Димитър Димитров по силата на разпоредбата на Кодекса на труда за "злоупотреба с доверието на работодателя" и "злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието". Посочена е и разпоредба от Правилника на УНСС, която задължава преподавателите и служителите на университета "да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него".

Сред причините за индивидуалния протест на доц. Мартин Осиковски на 2 април е и недоволството му от скандала от 2019 г. покрай изграждането на новия корпус на УНСС. Тази тема доведе до миникриза в отношенията между държавата и университета.

Тя бе коментирана и в един от изтеклите записи с гласа на министър-председателя миналата година. Разпространилите записа твърдяха, Борисов си говори с председателя на Конституционния съд и бивш главен прокурор Борис Велчев, чийто глас обаче не се чу нито веднъж.

През 2019 г. УНСС беше уведомил правителството с писмо, че е пред фалит и няма средства да плати за строежа на новия си учебен корпус, започнат през 2016 г. с пари от оперативната програма "Региони в растеж". Финансовото министерство тогава не желаеше да плаща поредните дългове на университета заради съмнения за нередности, но малко след това Борисов в крайна сметка обеща правителството да отпусне 7.5 млн. лв. на УНСС.

От записа от 2020 г. стана ясно, че и Борисов е бил наясно с разхищенията и не е бил особено доволен от тогавашния ректор проф. Стати Статев. В записа премиерът разказва, че е обещал парите на ректора, но същевременно му е казал, че ще му прати проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция към финансовото министерство.

"Щото му казах: Аз утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това...Ааааа, викам, сладур такъв, ще ме притискаш. Аз утре ще дойда, ще разгледам и ще ти кажа. От 4.5 млн. лв. станаха 16 млн. лв., щот тре'а да му построим и хотела", казва Борисов в записа.

От аудиото така и не се разбра за чий хотел става дума. В имуществената си декларация през 2018 г. тогавашният ректор Статев е декларирал, че има къща с двор на о-в Тасос.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?