Дотук най-добре се е представил Алмуния, най-зле Желева

От двайсетте кандидати за еврокомисари, изслушани до момента в Европейския парламент, най-добре се представил испанецът Хоакин Алмуния, а най-зле Румяна Желева. Класацията бе оповестена в петък от офиса в Брюксел на британския всекидневник "Файненшъл таймс".

Номинираните за еврокомисари са оценявани по петобална система, като най-високата оценка е от пет звездички, а най-ниската засега - от една.

Кандидат-комисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния получава пет звездички и се посочва, че представянето му пред евродепутатите е било уверено и спокойно.

С по четири звездички са оценени кандидатите Оли Рен (икономически и валутни въпроси), Андрис Пиебалгс (развитие), Януш Левандовски (бюджет и финанси), Карел де Гухт (търговия), Вивиан Рединг (правосъдие, основни права и гражданство), Янез Поточник (околна среда), Мойра Гийгън-Куин (научни изследвания и иновации), Джон Дали (здравеопазване и въпросите на потребителите), Гюнтер Йотингер (енергетика).

С по три точки са Нели Крус (технологии), Сийм Калас (транспорт), Андрула Василиу (образование, култура, езиково многообразие и младеж), Йоханес Ханс (регионална политика), Щефан Фюле (разширяване и политика на добросъседство), Ласло Андор (социални въпроси и заетост).

С по две точки са Катрин Аштън (върховен представител на ЕС за външната политика и заместник-председател на Европейската комисия) и Алгирдас Шемета (митническа и данъчна политика и борба с измамите).

С една звездичка е оценена Румяна Желева (международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи). По време на изслушването ѝ в Европарламента спорът относно евентуален конфликт на интереси, свързан с нея, засенчи който и да е от политическите въпроси, които ѝ бяха зададени и на които тя даде доста посредствени отговори. Изслушването ѝ потвърди опасенията, формулирани в някои кръгове относно това дали тя е подходяща да заема пост в следващата ЕК, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Предстои класацията да бъде попълнена с останалите шестима кандидати за новия състав на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?