Доверието към съдебната система и полицията в България – най-ниско в ЕС

България харчи за сигурност и обществен ред повече пари от редица европейски страни, но въпреки това доверието към съдебната система и полицията у нас е най-ниското в целия Европейски съюз. Това показват данните от изследване, представени във вторник по време на дискусията "Оценка за изпълнението на стратегията за съдебна реформа".

В момента страната ни отделя близо 3 процента от брутния вътрешен продукт за разходи за обществен ред и сигурност, като тези разходи през последните 10 години непрекъснато нарастват. Бюджетът на съдебната система, например, през 1998 година е бил 57 милиона и 600 хиляди лева, а през 2008-ма е над 7 пъти по-висок - 413 милиона лева. За същия период парите за МВР парите са нарастнали близо 4 пъти - от 256 милиона 682 хиляди лева до близо 1 милиард лева.

Като дял на тези разходи от брутния вътрешен продукт след България са страни като Великобритания, Естония и Чехия. А най-малко пари в това перо отделя Дания - 1,5 процента от брутния вътрешен продукт.

Въпреки това обаче класирането по доверие към съдебната система е точно обратното. В България то е най-ниското в целия ЕС - - 76 процента от запитаните не са склонни да се доверят на българската съдебна система, а само 13 процента дават положителен отгвор. Най-високо е доверието в съдебната система в Дания, където склонните да ѝ се доверят са 83 процента.

Доверието към полицията в ЕС също е най-ниско в България - 65 процента от запитаните не са склонни да се доверят на органите на реда, а на обратното мнение са едва 25 процента. На дрпугия полюс е Финландия с 91 процента доверие към полицията.

На фона на тези данни звучи странно фактът, че над 80 процента от планираните мерки в актуализираната стратегия за реформа в българската съдебна система са определени като изпълнени, или по-скоро изпълнени.

Като основни постижения на реформата се сочат подобряване на условията на труд на съдебната власт, увеличаване на възнагражденията и възстановяване на привлекателността на магистратската професия. Което обаче не се е отразило на ефективността на системата. Затова изследването стига до извода, че "досега реформата не е послужила за решаване на основните проблеми, които гражданите имат със съдебната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?