Доверието на българите към ЕС расте, към правителството – намалява

Доверието на българите към европейските институции расте през последните месеци, паралелно с това нараства делът на хората, които търсят алтернатива на сегашното управление на страната. Това сочат данните от национално представително изследване на НЦИОМ, което бе представено във вторник. Според изследването критиките на европейските институции към управлението на страната се възприемат от хората като уместни и справедливи.

В сравнение с март 2006 г., в началото на 2009 г. хората, според които предимствата от членството на България в ЕС са повече от недостатъците, нарастват с 9 процента нарастват и вече са 56.3 на сто. Успоредно с това, със 7 пункта намаляват и евроскептиците, до - 26.5 процента.

77 процента от българите одобряват присъединяването на страната към ЕС. Одобрението е най-високо сред младите хора на възраст до 30 години (81 на сто), сред високообразованите (84 на сто), сред хората със стандарт около и над средния. Членството ни в ЕС няма алтернатива според симпатизантите на всички политически партии у нас. По-често скептични настроения има сред привържениците на "Атака" и на БСП.

Обяснението е, че очакванията за реалните ползи от членството ни доминират над евроскептицизма. Освен това предвид не особено високото доверие към държавните институции у нас остават високи обществените очаквания към ЕС като коректив на вътрешната политика. В същото време в условията на световна икономическа криза ЕС е възприеман като защитен механизъм. Неслучайно в настоящото изследване става ясно, че 58 процента от българите вярват, че именно ЕС е изиграл решаваща роля за прекратяване на газовата криза, отбелязват от НЦИОМ.

Междувременно бе съобщено, че вицепремиерът Меглена Плугчиева ще се срещне в сряда с представители на социологически агенции в България, сред които са "Галъп", "Алфа рисърч", МБМД, "Медиана" и "Сова Харис", за да обсъди с тях последните данни за промяна на отношението на българското общество към европейските институции.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?