Доверието на румънците в ЕС е достигнало най-ниското си ниво

Доверието на румънците в Европейския съюз е достигнало най-ниското си ниво миналата година, според данни на Евробарометър, обявени в представителството на Европейската комисия в Букурещ, предаде Медиафакс, цитирана от БТА.

Доверието на румънците в следваната от ЕС посока е спаднало с 14 процента, достигайки 46 процента през 2011 г.. Това е най-ниското ниво на доверие в ЕС, отчетено в Румъния, като най-високото ниво - около 85 процента - е било регистрирано в предприсъединителния период.

Ритъмът на спад на доверието в ЕС сред румънците е по-бърз от средния за 27-те членки, където доверието се е понижило с около 8 процента. Нивото на доверието е спаднало от 60 процента през есента на 2010 г. до 46 процента през есента на 2011 г.

Въпреки че Румъния се вписва в общата тенденция за спад на доверието в ЕС, нивото на доверие сред румънците все пак остава над средното за ЕС ниво от 38 процента.

В класацията на доверието в следваната от ЕС посока Румъния е на 12-то място, като начело в Швеция с 67 процента, следвана от Латвия (65 процента) и България (60 процента). В дъното на класацията са Португалия (30 процента), Испания (28 процента) и Италия (21 процента).

Споделяне

Още от Балкани