Доверието на света във водачеството на САЩ е спаднало до рекордно ниско равнище

Доверието на света във водачеството на САЩ е спаднало до рекордно ниско равнище

Световното доверие във водачеството на САЩ е паднало до рекордно ниски нива и страната сега е изпреварена от Китай в световното одобрение, сочи ново допитване на Галъп, цитирано от в. "Гардиън".

Проучването на общественото мнение в 134 държави показва рекорден срив в одобрението на ролята на САЩ в света - от 48 процента при управлението на президента Барак Обама до 30 процента след първата година на Доналд Тръмп. Това е най-ниското ниво на доверие в САЩ, регистрирано от Галъп, откакто е започнало да се провежда това глобално допитване преди повече от десетилетие, пише изданието.

Тези резултати се оповестяват само ден, след като друга анкета на Галъп установи, че Тръмп достига първата годишнина от встъпването си в длъжност с най-ниския рейтинг от всеки американски президент в първата му година.

Това допитване сочи, че Тръмп получава среден рейтинг от едва 39 процента, откакто положи клетва като президент. Предишният най-нисък рейтинг беше на Бил Клинтън, с 49 процента среден рейтинг от първата му година.

Новото изследване на Галъп потвърждава някои от най-големите опасения на външнополитически анализатори в САЩ и Европа, че подходът на Тръмп "Америка на първо място" в съчетание с непостоянния му и избухлив характер отслабва сплотеността на западните демокрации в лицето на растящото предизвикателство от автокрации като русия и Китай и на възхода на нелиберални демокрации и ксенофобски национализъм в Европа, отбелязва "Гардиън".

Сега Германия е възприемана като световен лидер от повече хора (41 процента от запитаните), а на второ място е Китай с 31 процента. Русия получава 27 процента одобрение за ролята си в света.

В почти половината от анкетираните страни, 65 от 134, рейтингът на САЩ е паднал с 10 или повече процентни пункта. Някои от най-големите загуби са регистрирани сред най-близките съюзници на Вашингтон в Западна Европа, Австралия и Латинска Америка.

Одобрението за водачеството на САЩ е нараснало с 10 или повече процентни пункта само в четири страни: Беларус, Израел, Македония и Либерия. То е нараснало по-умерено в Русия, бившите съветски републики в Централна Азия и части от Западна Африка.

Първата година управление на Тръмп е породила особено интензивна антипатия. В изследването на Галъп се посочва, че световното неодобрение на водачеството на САЩ е достигнало нов рекорд от 43 процента, повече от неодобрението към Русия (36 процента), Китай (30 процента) или Германия (25 процента), отбелязва "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят