Доверието на журналистите към съда се е повишило 3 пъти за година

Доверието на журналистите в съдебната система се е покачило трикратно за една година, съобщи БТА, цитирайки данни от семинар за обучение на пресаташета и съдии за работа с медиите, организиран от Сдружение "Правна инициатива за обучение и развитие" (ПИОР).

В началото на 2002 г. доверието е било 7 %, а в края на годината - 24 на сто.

Експерти от сдружението посочиха като основна причина отварянето на съдебната система към медиите след назначаването миналата година на пресаташета на петте апелативни съдилища в страната, на Върховния административен съд, на Върховния касационен и на Софийския окръжен съд.

Сред лекторите на семинара бе Нери Терзиева, журналистът и прессекретар на бившия държавен глава Петър Стоянов. Тя изнесе лекция на тема "Доверието на обществото към съдебната система, проектирано в медиите". Терзиева посочи, че според проучване на общественото мнение в Пловдив, през летните месеци на тази година общественото доверие към съдебната система е нараснало с 5 % и достига 32 на сто, което е с два процента по-малко от местното доверие в полицията.

Според съдиите, участващи в семинара, ниското доверие в правната система на страната се дължи на погрешното обществено мнение, че представителите на съдебната власт са корумпирани, неефективни, работят бавно.

Още от България