Доверието в световната икономика се възстановява

През януари доверието в световната икономика е достигнало най-високото си равнище от 10 години, предаде Франс прес, като цитира резултати от съвместно проучване на Камарата за международна търговия (КМТ, базирана в Париж) и германския икономически институт Ифо в Мюнхен.

Световният индекс на икономическото доверие, който се формира на базата на проучване, проведено през януари от КМТ и Ифо, е достигнал ниво от 7,3 пункта по скалата до 9. Това е най-високото ниво на индекса от 1995 г.

Резултатът говори за засилващи се очаквания за възстановяване на световната икономика, се отбелязва в цитирано от АФП съобщение на КМТ. Индексът на доверието в световната икономика е формиран от КМТ и Ифо на базата на проучване сред 1114 експерти и икономисти от 92 страни.

Това е единственият показател, който дава такава глобална представа за доверието в бизнес средите. Анкетираните икономисти и експерти смятат долара за "подценен". Те очакват краткосрочните лихви да се повишат в следващите 6 месеца, а средната инфлация в света през 2004 г. да бъде 2,7 процента, докато през 2003 г. прогнозираха, че през тази година тя ще бъде 2,9 процента.

Специалистите очакват също така северноамериканската икономика да остане силна, като се имат предвид стабилното ниво на потреблението и равнището на инвестициите на предприятията, които предполагат продължаване на икономическия растеж.

Що се отнася до Западна Европа, доверието във възстановяването на нейната икономика се засилва, но сегашното ѝ състояние не се оценява все още като "задоволително".

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес