Доживотен затвор за американският сержант, застрелял петима военни в Ирак

Доживотен затвор за американският сержант, застрелял петима военни в Ирак

Сержант от сухопътните войски на САЩ, който застреля петима свои колеги в Ирак през 2009 г., беше осъден на доживотен затвор, съобщи Ройтерс.

След споразумение между адвокатите му и обвинението миналият месец сержант Джон Ръсел се призна за виновен за убийството на двама военни лекари и трима войници в клиниката за посттравматичен стрес, разположена в най-голямата американска база в Ирак Кемп Либърти. Първоначално 48-годишният обвиняем Ръсел твърдеше, че е невинен. Военните заявиха, че действията му вероятно са предизвикани от посттравматичен стрес в резултат на бойните действия.

В момента на убийството Ръсел е бил на трета мисия в Ирак и е бил на път да напусне страната. Заради влошеното му душевно състояние, неговият началник наредил седмица преди убийството оръжието му да бъде отнето и той да води разговори с психолог.

Съдията по делото, гледано във военна база във Вашингтон заяви, че Ръсел бил душевно болен в момента на извършване на престъплението, но въпреки това е отговорен за действията си.

Споделяне

Още от Свят