Доживотен затвор за гръцкия полицай, убил 15-годишно момче в Атина през 2008

Гръцкият полицай, застрелял 15-годишно момче през декември 2008 г. в Атина, бе осъден на доживотен затвор. Съдът в град Амфиса осъди 38-годишния Епаминондас Корконеас за това, че умишлено е убил Александрос Григоропулос.

Инцидентът се случи на 6 декември 2008 г. и предизвика масови протести и безредици.

Другият патрулиращ полицай Василиос Саралиотис (32 години) бе осъден на 10 години затвор за съучастие в престъплението.

При размириците, последвали убийството на момчето, бяха подпалени коли и плячкосани магазини в много градове. Безредици избухнаха и при отбелязване на първата година от убийството.

Присъдата на съдиите и съдебните заседатели в понеделник бе 4:3 в полза на обвинението за умишлено убийство. Двама съдии и един съдебен заседател подкрепиха по-лека присъда.

В хода на деветмесечния процес стана ясно, че Корконеас е произвел три изстрела по време на стълкновенията с протестиращи младежи на улицата.

Неговата защита твърди, че това са били предупредителни изстрели, в отговор на използване на оръжие от тълпата, а резултатът от аутопсията показва, че момчето е било ударено от рикоширал куршум.

Свидетели на инцидента и роднини на момчето обаче твърдяха, че полицаят е имал за цел да стреля по Александрос Григоропулос.

Процесът бе прехвърлен от Атина в Амфиса – малък град на 200 км от столицата – за да бъдат предотвратени атаки от страна на анархистични групи, които се заканиха да убият двамата обвиняеми.

Споделяне

Още от Балкани