Доживотен затвор за Хосни Мубарак

Снимка: БГНЕС

Съд в Кайро осъди бившия президент на Египет Хосни Мубарак на доживотен затвор по обвинения за съучастие в убийството на демонстранти по време на народния бунт срещу режима му през януари миналата година, съобщиха световните агенции.  Бившият вътрешен министър Хабиб ал-Адли получи същата тежка присъда.

И двамата можеше да бъдат осъдени на смърт заради смъртта на около 850 души миналата пролет, когато полицията и силите за сигурност откриха стрелба по протестиращите в няколко египетски града.

”Хосни Мубарак се осъжда на доживотен затвор по обвинение за използване на сила срещу демонстранти”, заяви главният съдия на процеса Ахмед Рифаат.

Оправдани обаче бяха шестима бивши полицейски началници. Свалени бяха и обвиненията в корупция срещу синовете на Мубарак – Алаа и Гамал.

След огласяването на присъдата в съдебната зала избухнаха ожесточени сблъсъци между адвокати и роднини на потърпевшите и подсъдимите. Веднага след произнасянето  на присъдата присъстващи в залата са започнали да скандират, че искат смъртна присъда, след което на трибуните са започнали безредици.

 Осъдените бяха незабавно изведени от залата. Съдиите на процеса също напуснаха трибуната.

Самото заседание премина при засилени мерки за сигурност, а Мубарак пристигна, за да чуе присъдата си, с хеликоптер. Редът в града се охраняваше от 20 хиляди полицаи и 160 танка.

Един от адвокатите на бившия президент - Ясер Бахр съобщи след заседанието, че присъдата ще бъде обжалвана.

"Ще обжалваме. Присъдата изобилства от юридически пропуски", посочи адвокатът. Египетската прокуратура нареди Мубарак да бъде транспортиран в затвора Тора. Здравето на Мубарак обаче се влошило при пристигането му в затвора. След внезапната криза, която получил, Мубарак е бил подложен на лечение.

Мубарак беше свален от власт през февруари 2011 година, след като беше начело на Египет в продължение на 30 години. Той е обвинен в превишаване на правомощията си и в корупция, но едно от основните обвинения срещу него е свързано с издадена заповед, позволила на полицията да открие огън по демонстрантите, в резултат на което загинаха 800 души.

Събитията в Египет бяха катализатор на Арабската пролет, донесла политически промени в няколко държави в региона, включително Тунис и Либия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят