Доживотен затвор за убилия трима и ранил над 100 души в Грац, Австрия

Доживотен затвор за убилия трима и ранил над 100 души в Грац, Австрия

Психично болният, убил трима пешеходци и ранил над 100 души в австрийския град Грац, където се вряза с джип в тълпата през лятото на 2015 г., бе осъден днес на доживотен затвор и изпратен в психиатрично заведение, предаде Франс прес.

Съдебните заседатели от Грац признаха, че Ален Р., 27-годишен шофьор на камион, може да носи наказателна отговорност за действията си, оборвайки мнението на прокуратурата и на експерти, които поставиха на обвиняемия диагноза шизофрения, придружена с параноични халюцинации.

На 20 юни 2015 г. този баща на две деца съзнателно помете с колата си десетки минувачи, минавайки с висока скорост през пълния с хора в събота пешеходен център на втория по големина австрийски град. Той излезе от колата и нападна с нож други хора, двама от които рани, после се предаде на полицията.

Трагедията, при която загинаха четиригодишно дете, 24-годишна жена и 28-годишен мъж, шокира цяла Австрия. Полицията веднага изключи възможността за терористични подбуди, определи станалото като постъпка на самотник с увредена психика.

На процеса бяха разпитани близо 130 свидетели, а обвиняемият, целият облечен в бяло, заяви, че в момента на събитията се е "почувствал преследван". Според пострадалите обаче той симулирал шизофрения. Журито постанови, че Ален Р. може да носи наказателна отговорност, но все пак го изпрати в психиатрия, като прецени, че той представлява опасност за околните.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?