Доживотна присъда за убиеца на Политковска, поръчителят остава неизвестен

Анна Политковска

Московски съд постанови доживотен затвор за организатора и за извършителя на убийството на руската журналистка Анна Политковска, а трима техни съучастници ще лежат в затвора между 12 и 20 години, предадоха осведомителните агенции в понеделник.

Чеченският гражданин Рустам Махмудов беше признат за виновен по обвинение, че е стрелял по журналистката на входа на сградата, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев - чичо на Махмудов - беше осъден като организатор на убийството.

Бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов ще прекара 20 години в наказателна колония, а присъдите на Ибрахим и Джабраил Махмудови (братя на извършителя Рустам) са, съответно, 12 и 14 години лишаване от свобода.

Защитата на подсъдимите заяви, че ще обжалва решението.

По-рано друг от организаторите на престъплението – бившият милиционер Дмитрий Павлюченков - беше осъден на 11 години в трудова колония, след като се призна за виновен и даде показания срещу останалите обвиняеми, припомня руската агенция.

Следствието взема всички възможни мерки за изобличаване на поръчителя на убийството на Политковская, заяви говорителят на Руския следствен комитет Владимир Маркин. По настоящем се предприемат мерки за установяване на поръчителя на убийството, срещу когото ще бъде възбудено отделно съдопроизводство, каза Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Синът на руската журналистка Анна Политковска Иля Политковски заяви, че осъдените днес петима обвиняеми за убийството на майка му "са само малък брой от виновните в това престъпление" и че "никой от тях не е доближавал поръчителите".

"Всички тези хора получиха тежки присъди, но нямаха лични мотиви да проследят и убият Анна Политковска. Фундаменталният въпрос е: кой е поръчителят?", заяви Людмила Алексеева, ръководител на руския клон на Хелзинкския комитет, най-старата правозащитна организация в Русия.

Редакцията на независимия вестник "Новая газета", за който работеше разследващата журналистка, заяви, че присъдата "я устройва", но поиска разследването да продължи докрай "със същото усърдие".

"Главните актьори в тази афера ги няма. Под това разбирам поръчителят, посредникът и още няколко души", заяви заместник-главният редактор на вестника Сергей Соколов.

Журналистката от “Новая газета” Анна Политковска беше убита на 7 октомври 2006 във входа на дома си на “Лесная улица” в Москва.

По-късно колегите ѝ от “Новая газета” започнаха свое разследване и обявиха, че са идентифицирали поръчителите и че остава да се разбере дали са действали сами или са свързани с руските тайни служби.

Двамата заподозрени, до които е довело журналистическото разследване, са високопоставени чеченски длъжностни лица в режима, установен от Москва. Положението на единия от тях навежда на предположения за съществуването на връзка с руската Федерална служба за сигурност (ФСС). След убийството на Анна Политковска заподозрените или техни приближени са били назначени на още по-високи длъжности. Заради своята сигурност редакцията на “Новая газета” е съобщила техните имена на BBC, на американския Комитет за защита на журналистите и на “Либерасион”.

Журналистите от “Новая газета” решили, че са длъжни да разкажат за тази чеченска следа, защото официалното разследване според тях се е отклонило от нея.

Според многобройни източници на “Новая газета” в Чечения, самият президент на републиката Рамзан Кадиров добре знае кои са поръчителите. “Те са я убили, но не по моя заповед, а по заповед на ФСС” – е казал Кадиров пред свои приближени.

“Във всеки случай ФСБ и администрацията на руския президент, която контролира ФСБ, пречат на намирането на виновниците” – казва един журналист от “Новая газета”. На един от предполагаемите поръчители изглежда са обещали блестящо бъдеще в Чечения, като дори не е изключена възможността да стане първия човек в републиката, ако сегашният президент бъде убит като баща си през лятото на 2004. Убийството на Анна Политковска е станало свидетелство за неговата лоялност към руските спецслужби.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?