Доживотните присъди за убийството на 21-годишната Женя от Варна са окончателни

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно и двете доживотни присъди за убийците на 21-годишната Женя Тодорова от Варна. Върховните съдии оставят в сила решението на Варненския апелативен съд.

На 10 май миналата година втората инстанция потвърди и двете доживотни присъди на Варненския окръжен съд. Те са за Петър Ангелов и Светла Тодорова, леля на убитото момиче, предаде БГНЕС.

На 1 февруари 2013 г. окръжните съдии ги признаха за виновни за това, че Петър, в съучастие като съизвършител със Светла Тодорова, която е подбудител и помагач, на 27 септември 2012 година умишлено убил Женя. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и с користна цел, защото Женя била съсобственик с леля си на имот в центъра на Варна. Момичето е умирало бавно и мъчително близо 3 часа, като е усещало всеки един от 77-те удара, нанесени ѝ от дрогирания Петър с "нож за мазане на филии". Когато ножът се счупил, Петър продължил да пробожда жертвата си с химикал.

ВОС присъди тогава и 800 000 лева обезщетение на родителите на Женя за причинените неимуществени вреди. "Искам да бъда осъден" бяха последните думи на Петър миналата година.

Делото се гледа от ВКС на 4 октомври миналата година. То стигна до последната - трета инстанция след като прокуратурата обжалва наложеното наказание на Светла Тодорова, като смята, че е несправедливо и иска да бъде заменено с "доживотен затвор без замяна".

С касационната жалба обвинението искаше и отмяна на решението на Апелативния съд- Варна, в частта на наложеното наказание на Тодорова, и връщане на делото за ново разглеждане.

Защитата на подсъдимия Петър Ангелов също искаше връщане и ново разглеждане на делото от апелативния съд или намаление на наложеното наказание заради допуснати съществени процесуални нарушения.

Още от България

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?