Доживотните присъди за убийството на 21-годишната Женя от Варна са окончателни

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно и двете доживотни присъди за убийците на 21-годишната Женя Тодорова от Варна. Върховните съдии оставят в сила решението на Варненския апелативен съд.

На 10 май миналата година втората инстанция потвърди и двете доживотни присъди на Варненския окръжен съд. Те са за Петър Ангелов и Светла Тодорова, леля на убитото момиче, предаде БГНЕС.

На 1 февруари 2013 г. окръжните съдии ги признаха за виновни за това, че Петър, в съучастие като съизвършител със Светла Тодорова, която е подбудител и помагач, на 27 септември 2012 година умишлено убил Женя. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и с користна цел, защото Женя била съсобственик с леля си на имот в центъра на Варна. Момичето е умирало бавно и мъчително близо 3 часа, като е усещало всеки един от 77-те удара, нанесени ѝ от дрогирания Петър с "нож за мазане на филии". Когато ножът се счупил, Петър продължил да пробожда жертвата си с химикал.

ВОС присъди тогава и 800 000 лева обезщетение на родителите на Женя за причинените неимуществени вреди. "Искам да бъда осъден" бяха последните думи на Петър миналата година.

Делото се гледа от ВКС на 4 октомври миналата година. То стигна до последната - трета инстанция след като прокуратурата обжалва наложеното наказание на Светла Тодорова, като смята, че е несправедливо и иска да бъде заменено с "доживотен затвор без замяна".

С касационната жалба обвинението искаше и отмяна на решението на Апелативния съд- Варна, в частта на наложеното наказание на Тодорова, и връщане на делото за ново разглеждане.

Защитата на подсъдимия Петър Ангелов също искаше връщане и ново разглеждане на делото от апелативния съд или намаление на наложеното наказание заради допуснати съществени процесуални нарушения.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?