В ръцете на прокуратурата

"Д.П." от тефтера на Златанов мистериозно се е превърнал в "10"

Скандалът около изчезналия тефтер на Филип Златанов навлиза в нова фаза заради съмнения, че някой в прокуратурата е преправил записаните в него инициали "Д.П.", превръщайки ги в съвсем безобидното и неразбираемо "10".

В сряда бТВ показа ксерокопията на всички страници от тефтера, които са им предоставени от депутата от БСП Кирил Добрев. Той на свой ред е обяснил на медията, че ги има от прокуратура. Добрев бе председател на анкетната комисия "Филип Златанов" в предишния парламент.

Първите снимки на тефтера бяха направени от фоторепортерите от слайдовете, които прокуратурата прожектира на шумната пресконференция веднага след избухването на скандала "Златанов".

Снимка "Капитал"

На един от слайдовете съвсем ясно се виждат инициалите Д.П., за които има множество предположения, че стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. Текстът от тефтера е: "Е. Димитров. Внимаваме; първо да се съгласува с И.Ф. и Д.П. Да се видят само дружествата; - м.д. да се пусне?"

От ксерокопията, с които разполага бившият председател на анкетната комисия "Златанов", се вижда друго. Текстът вече е: "Е. Димитров. Внимаваме; първо да се съгласува с И.Ф. И 10"

Снимка "БТВ"

Тефтерите на Филип Златанов са в прокуратурата от началото на разследването миналата година. Преди седмица заместник-председателят на Софийския апелативен съд Петя Шишкова обясни, че съдът пет пъти е искал тефтерите от прокуратурата, но винаги е получавал отказ. Дори и когато тефтерите са били при вещите лица, наблюдаващ прокурор е бил длъжен да упражнява контрол и да внимава да не се унищожават доказателствата.

От прокуратурата заявиха, че Златанов не е осъден заради тефтерите му, а заради действията си, и отказаха коментар. Уточниха още, че в момента ръководството на държавното обвинение домакинства на делегация от Международния наказателен съд в Хага. По тази причина решение за евентуална реакция по темата би могло да се вземе едва в следващите дни.

Единственият начин от държавното обвинение да се защитят е да покажат ксерокопията на тефтерите, с които разполагат. Ако и там "Д.П." се е превърнал в десятка, то това би създало още една версия за изчезването на тефтерите. Сега няма как да се види какво фигурира в оригиналите и дали има преправяния и там.

Извън това преди няколко месеца стана ясно, че прокуратурата е укрила няколкото страници, на които освен инициалите "Д.П.", фигурира и името на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България