ДП "Радиоактивни отпадъци" пое І и ІІ блок на АЕЦ "Козлодуй"

Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци” пое управлението на извежданите от експлоатация І и ІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от предприятието в четвъртък, след като решението за това бе взето от Министерския съвет на 28 декември. Досега с тази дейност се занимаваше ядреният оператор.

Вече ДПРАО ще отговаря за управлението на радиоактивните отпадъци, образувани при извеждането на експлоатация на двата затворени в края на 2002 г. реактора ВВЕР-440, както и за самия процес по извеждане от експлоатация на съоръженията.

ДПРАО стана и официално оператор на хранилището за ниско и средно радиоактивни отпадъци в Нови хан.

Решението на Министерски съвет определя и вида на финансовата гаранция, която покрива отговорността за ядрена вреда на експлоатиращия – застраховка за гражданска отговорност за ядрена вреда.

Определянето на ДПРАО за експлоатиращ двете ядрени инсталации и вида на финансовата гаранция, покриваща отговорността за ядрена вреда на експлоатиращия, ще осигури прилагането на Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда.

Предприятието ще е и бъдещият оператор на новото национално хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци, което се планира да бъде изградено край с. Хърлец до Козлодуй.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?