ДПА: Краят на икономическата криза в Гърция никога не е бил толкова близо

ДПА: Краят на икономическата криза в Гърция никога не е бил толкова близо

Краят на икономическата криза в Гърция никога не е бил толкова близо, а последните реформи в страната са болезнени, пише ДПА.

"Ципрас, който дойде на власт през 2015 г. като противник на рестрикциите и бе на път да доведе еврозоната до прага на колапса, сега може да се окаже онзи, който ще изведе страната и валутния съюз от икономическата криза", се казва в кореспонденцията на германската агенция, цитирана от гръцкото издание Нюз.ин.


В този смисъл краят на икономическата криза никога не е бил толкова близо, икономиката на Гърция се развива, дефицитът намалява, същото важи и за безработицата. През 2018 г. се очаква икономически растеж от 2,5 на сто. Прогнозите са за спад на безработицата в края на 2018 г. до 20 на сто. Преди две години тя бе 25 на сто, посочва ДПА.

Агенцията се спира и на третия спасителен пакет за Гърция, за който решение бе взето от кабинета Ципрас през лятото на 2015 г. Тя подчертава, че в замяна гръцкият премиер е трябвало да реализира дълъг списък от съкращения и реформи.

 

"Ципрпас, който бе избран през януари 2015 г. с обещанието да се бори срещу налаганите рестрикции, полага неистови усилия, за да изпълни скоро всички изискани от него мерки", отбелязва германската агенция.

"Последните реформи, които Атина следва да реализира са особено болезнени - банките трябва да се справят с необслужваните кредити, дългът на Гърция продължава да е 180 на сто от БВП, реалност са растящите данъци, съкращенията на пенсии, частичната заетост, липсата на перспектива и миграцията", се казва още в материала на ДПА.

Споделяне

Още от Европа