ДПА: Реформите в Пакта за стабилност ще помогнат на новите в ЕС

Евентуално смекчаване на правилата на Пакта за стабилност и растеж би било от полза и за новоприетите в ЕС страни, които се опитват да приведат бюджетите си в съответствие с пакта, за да влязат в еврозоната, анализира в сряда ДПА.

Битката между 12-те страни от еврозоната за смекчаване на правилата, определени от Пакта за стабилност и растеж, се водеше на фона на усилията на новоприетите 10 държави в ЕС да намалят държавните си разходи, за да могат да покрият критерия за бюджетен дефицит до 3 процента от брутния вътрешен продукт и въведат еврото през следващите години.

И това става въпреки че сред противниците на смекчаването на бюджетните правила са новите членки като Словакия, Естония, Литва и Латвия.

Маратонската среща на европейските финансови министри в понеделник не доведе до споразумение и се очаква нови разговори по темата да се водят на 20 март, катоГермания и Франция настояха на нея да се вземат решения за подкрепа на икономическия растеж.

Бюджетните дефицити във водещите централноевропейски страни все още са далеч от целта за трите процента. Според оценки бюджетният дефицит на Словакия вероятно ще бъде 3,8 на сто през тази година, на Унгария 5,2 на сто, а в Полша според начина на изчисляване около 4 процента.

Според анализатори евентуално споразумение за промяна на Пакта за стабилност и растеж ще улесни новоприетите страни в ЕС да постигнат бюджетните си цели за членство в еврозоната и да минимизират политическите и икономическите трудности при свиването на държавните си разходи.

Споделяне

Още от Свят