ДПС "абсолютно категорични": Да се даде шанс на правителството

Оттегляне на областния управител на Благоевград би означавало предателство срещу България

Лютви Местан. Сн: БГНЕС

Ден след като парламентарен бойкот на "Атака" провали заседанието на Народното събрание и БСП заговориха за оставка на правителството и предсрочни избори, в четвъртък тази възможност бе набързо зачеркната, тъй като Волен Сидеров благоволи да вкара депутатите си в пленарната залата. Това стана, след като полицията изпълни искането му и разшири зоната за сигурност около Народното събрание, така че депутатите да бъдат недосегаеми за летящи към тях домати, яйца, тоалетна хартия и др., от страна на протестиращите.

Решимостта за запазване на управлението бе демонстрирана не само чрез присъствието на "Атака" в НС. Движението за права и свободи, което в сряда не взе отношение към кризисната ситуация, опънала нервите на партията мандатоносител БСП, в четвъртък се обяви против предсрочни избори, защото те нямало да решат нито един проблем.

Правителството на Пламен Орешарски трябва да има шанс да реализира плана си, заяви пред журналисти председателят на ДПС Лютви Местан преди началото на заседанието. "Абсолютно сме категорични в това отношение, защото трябва да ми кажете каква е алтернативата. Изборите са алтернатива, когато има алтернатива за управление след вота", посочи той.

Ако превърнем в нов политически стандарт протест само седмица-две след избирането на всяко ново правителство и обкръжаване на парламента, то ще бъде самодостатъчно основание правителствата да подават оставка и какво ще стане с държавността и с институционалността в България, попита Лютви Местан.

Да си представим ситуация, в която се върви към бързи избори, избира се ново българско правителство, пет-шест партии остават извън парламента, защото не са прескочили бариерата, а други партии са недоволни, защото не са в управлението на страната. Всяка една от тях би могла да има ресурсите да организира протести, включително и да обкръжи парламента. Означава ли това, че и следващото правителство трябва да си подаде оставка незабавно, каза Местан и заключи, че не бива да се въвеждат опасни политически стандарти.

ДПС също като БСП обоснова запазването на управлението с необходимостта да се промени Изборния кодекс и така да се "преодолее усещането за непредставеност на българските граждани".

Смятам за проява на безотговорност провеждането на бързи избори по стария Изборен кодекс, каза Местан.

ДПС предлага либерализиране на процедурите за участие на нови политически проекти и на граждански инициативи, както и на независимите кандидати за народни представители.

Ние имаме отговори на всички въпроси, които са поставени във връзка с Изборния кодекс: Премахваме изискването за депозит от страна на независими кандидати за народни представители, минимален брой подписи за регистрация, каза лидерът на ДПС.

ДПС предлагат още, партийната субсидия да се полага и за независими народни представители, преодолели регионалната квота.

По темата за протестите в Благоевград и назначаването на областния управител Муса Палев, от ДПС заявиха, че неговото оттегляне би означавало предателство срещу България.

"Ще бъде предателство спрямо българския етнически модел, ще дискредетира България пред очите на света. Ние не можем да направим такава лоша услуга на своята страна", обяви Лютфи Местан.

Йордан Цонев допълни: Наистина, ако условието е само, че се казва Муса, не ни прави чест като българи.

По-рано от парламентарната трибуна Лютви Местан обвини президента Росен Плевнелиев, че с подкрепата на протестите прокарва разделителни линии в обществото. Същите обвинения вече бяха отправени от БСП, според които президентът чувал само протестиращите.

Междувременно БСП разшириха фронта на атака към протестиращите. Антон Кутев окачестви сегашните демонстрации като форма на класова борба. Протестират заможните, умните в София. Нали техните данъци искаме да вдигаме, нормално е да протестират. От крайвреме това е формата на класова борба, коментира той в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от България