ДПС атакува касирания вот пред съда и обещава дела до дупка

ДПС ще атакува пред Конституционния съд (КС) решението на самия КС за касиране на парламентарните избори в 23 избирателни секции в Турция, в резултат на което ДПС остана с един депутат по-малко за сметка на ГЕРБ.

Искането до КС ще бъде внесено до 2-3 дни чрез главния прокурор Борис Велчев. ДПС настоява да се обяви за незаконосъобразен изборът на тримата нови депутати – Румен Георгиев, Георги Терзийски и Венцислав Върбанов, които влизат в НС по силата на преизчисление на мандатите вследствие на касирания вот, както и повторно преброяване на спорните 18 358 бюлетини в 23-те избирателни секции в Турция.

"Чрез главния прокурор оспорваме като незаконосъобразен избора на тримата и настояваме КС да го обяви, като постанови повторно преброяване на тези бюлетини“, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан след заседание на партийното ръководство във вторник. След това ЦИК ще трябва да обяви нов изборен резултат, като отрази разпределението на мандатите, допълни Местан.

Според него това е и "единственото решение“ на казуса, всичко друго би било "безкрайни дела за оспорване на резултати в останали избирателни райони“.

Като пример той посочи неподписани протоколи в 23-ти, 7-ми и 8-ми многомандатен избирателен район.

Депутатът от ДПС Христо Бисеров допълни, че ще бъдат заведени три дела, свързани с незаконосъобразност на изборни резултати. Едното от името на ДПС, другото от името на Рушен Риза, който по силата на решението на КС от миналата седмица трябва да напусне парламента и така партията остава с 37 народни представители, както и на кандидатите от трите посочени района, а и от други, където има сигнали за нарушения.

Той настоя с преброяването на бюлетините, които се съхраняват в чували в ЦИК, да се "разкрие цялата истина“.

Лютви Местан е убеден, че ще се "пукне сапуненият балон“ за изборни манипулации в гласуването в Турция, които се приписват на ДПС.

"Едни и същи факти трябва да се мерят с един аршин. Ако ни бъде отказано образуване на дело, ще обжалваме решението в съда в Страсбург", заявиха от ДПС.

По думите на Местан митът за нарушенията и манипулациите на изборния процес от страна на ДПС "е продуциран и впоследствие този мит е трябвало да бъде обслужен, което поражда решението на КС. Проверката на изборните книжа и на изборния процес трябваше да установи десетки хиляди случаи на двойно гласуване", припомни той, като допълни, че за цялата страна случаите на двойно гласуване са под 200. 

"Оказа се, че всички секционни протоколи са надлежно подписани и оформени, единственото, което намери експертизата на КС, е че 23 допълнително вписани лица в избирателните списъци в 23 секции не са били подписани от председателя и секретаря на секционната комисия", каза още Местан. По думите му това се е оказало достатъчно основание за обявяване на незаконосъобразността на подадения вот.

Според него това е "масова практика във всички многомандатни райони в страната, защото не е изрично законово основание". Местан посочи, че ако на това основание продължат делата, те не биха имали край и бихме били в непрекъснат режим на промяна в разпределението на мандатите и на персоналния състав на Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?