ДПС атакува неудобния главен мюфтия с поправка в закона

Във връзка с кризата в Главното мюфтийство и фактическата липса на регистриран от съда главен мюфтия, ДПС иска да отпадне задължителната съдебна регистрация за мюсюлманското вероизповедание в България.

Заместник - председателката на движението Емел Етем заяви след заседание на партийното ръководство във вторник, че ПГ на ДПС е упълномощено да внесе такава поправка в закона за вероизповеданията.

Същия ден Софийска градска прокуратура предостави отново на избрания под натиска на ДПС мюсюлмански духовен лидер сградата на Главното мюфтийство в София.

В неделя главният мюфтия Селим Мехмед и негови привърженици превзеха сградата на ул. "Братя Миладинови" 27 и изгониха протежирания от ДПС Фикри Сали.

Сали бе избран за главен мюфтия на националната мюсюлманска конференция през декември миналата година, но резултатите от форума бяха оспорени от самите участници в конференцията и в Софийски градски съд не бе регистрирано ново ръководство на вероизповеданието. В същото време, Селим Мехмед си извади удостоверение с дата 26 април т.г. за актуално състояние като юридически представител. Опитите на Фикри Сали да го отстрани доведоха до развоя на събитията в неделя.

В понеделник Софийският градски съд (СГС) съобщи, че в момента в България няма легитимен главен мюфтия.

Според удостоверение на СГС от 14 юни, Хасан Али, районен мюфтия на Пловдив, е единственият легитимен юридически представител на вероизповеданието в момента.

Във вторник Хасан Али е подкрепил с жалба до Софийската градска прокуратура действията на Селим Мехмед, но тя не е била взета под внимание.

Мехмед ще обжалва пред Софийската апелативна прокуратура постановеното от градската прокуратура, съобщи началникът на кабинета му Николай Панков.

Прокурорът от Софийската районна прокуратура Георги Христов постанови да се окаже съдействие на наложения от ДПС и оспорен от мюсюлманската конференция Фикри Сали за възстановяване на старото фактическо положение за достъп до сградата на Главното мюфтийство.

Начинът, по който сега в закона е регламентирана регистрацията, дава възможност никога да не бъде регистрирано каквото и да било избрано ръководство на мюсюлманите, защото до безкрай някой може да обжалва, мотивира Емел Етем искането на ДПС за промяна в закона.

ДПС винаги се е опитвало да балансира в отношенията си с главния мюфтия и висшия мюсюлмански съвет, защото като отговорни български политици сме наясно, че винаги могат да се намерят проводници на различни недобре приети за страната течения, посочи тя.

Пред журналисти Рамадан Аталай от ДПС коментира, че са безпочвени твърденията за намеса на ДПС в случая с Главното мюфтийство.

Аталай уточни, че след като излезе съдебното решение ще се разбере дали е необходимо да има нова мюсюлманска конференция или не.

Споделяне

Още от България