ДПС чака още 15 дни НДСВ за коалиция

ДПС чака още 15 дни НДСВ за коалиция

Ще чакаме решение на НДСВ за коалиция още 10-15 дни, съобщи в петък лидерът на ДПС Ахмед Доган, който явно се е примирил с отказа на Симеон Сакскобургготски и обмисля съвместно участие на изборите само с Новото време.

ДПС, което изненадващо се оказа в изолация в края на триумфалния четиригодишен управленски мандат с НДСВ, излезе и с протестна декларация срещу промените в избирателния закон и по-специално срещу въвеждането на интегралната бюлетина. Доган съобщи, че ръководството на партията му ще реши до петък вечерта дали да сезира Конституционния съд. Мотивите на ДПС са, че поправките са прибързани, ще затруднят избирателите и ще доведат до много недействителни гласове.

Симеон не отиде на либералния форум, приветства Доган чрез Н. Василев

Ахмед Доган отново повтори, че ДПС нямало страх да се яви самостоятелно на изборите, за това обаче настоявали европейските либерали. В петък той заедно с двамата министри на ДПС и повечето си депутати участва в семинар за съвременната демокрация от либерален тип, където специален гост беше председателят на Европейската либерално-демократическа и реформистка партия Вернер Хойер.

Премиерът Сакскобургготски обаче не присъства на форума, нито се срещна с високия гост, въпреки че партията му стана член на Либералния интернационал преди две години с протекциите на ДПС. За сметка на това вицепремиерът Николай Василев прочете приветствие, отправено лично към Ахмед Доган, в което премиерът благодари на коалиционния си партньор за разпространението на либералните идеи.

Следващо управление на Либералния алианс е малко вероятно

Доган смята, че следващо управление на Либералния алианс (НДСВ, ДПС, Новото време) е малко вероятно и то само на теория, тъй като БСП продължава да е най-вероятният победител на изборите през юни. Изтъквайки аргументите за явяването на Либералния алианс с общи листи, преди две седмици Доган изтъкна, че така ще вкарат повече депутати и има по-голям шанс да спрат БСП от властта.

В петък лидерът на ДПС потвърди, че не изключва “малка предизборна коалиция” само с Новото време. В момента проучваме възможностите, структурите, силните и слабите страни на Новото време, допълни той. Според негови наблюдения, местните структури на ДПС няма да се противопоставят на подобна коалиция.

Според Доган предизборното споразумение с хората на Емил Кошлуков е възможно да допуска свобода на следизборното коалиране, тъй като Новото време би се противопоставило на евентуално съвместно управление с БСП. Според Доган, обаче, партията му не бива да си затваря никакви врати, тъй като “в политиката винаги трябва да има открехната вратичка”.

В лекцията си на либералния семинар Вернер Хойер обяви, че Либералният алианс в България има шанс да продължи управлението на страната, след като левицата залага на носталгията, а консервативните десни партии са разединени. По думите на Хойер през последните четири години в България е имало едно “изключително успешно управление” и заслуга за това има либералният модел. Пред журналисти Хойер коментира, че е въпрос на партийна организация дали либералните партии ще се коалират преди или след изборите, но трябва да направят възможното за продължаването на успешното управление на страната.

Интегралната бюлетина ограничавала прекия вот на избирателите

ДПС, които не успяха да откажат коалиционния си партньор НДСВ от общата бяла бюлетина, обявиха, че приемането на изборния закон непосредствено преди парламентарния вот е лоша практика за последните 15 години, а голяма част от промените са необмислени.

“Въвеждането на т.нар. интегрална бюлетина ще доведе до драстични увеличения на броя на недействителните гласове в национален мащаб, по примера на състоялите се през 1999 година местни избори, когато подобен злополучен експеримент бе проведен под натиска на тогавашното мнозинство в Народното събрание”, се посочва в декларацията на ДПС.

Ахмед Юсеин заяви от името на ДПС, че за първи път от 15 години насам се ограничава възможността на избирателя пряко да гласува за предпочитания от него кандидат.

ДПС протестират и срещу въвеждането на финансов депозит и събирането на 5 000 подписа като задължително условие за участие в изборите. Според тях така се нарушава европейския принцип на политическия плурализъм.

Европейската практика показва, че подобни нововъведения се правят не в навечерието на изборите, а достатъчно време преди тях, за да могат избирателите да усвоят новите правила за гласуване и да бъде проведена необходимата разяснителна кампания, заяви Юсеин.

Според повечето политици и наблюдатели, обаче, поправките в закона са в европейски дух и въвеждат европейски процедури.

Смята се, че интегралната бюлетина затруднява манипулираното гласоподаване в смесените райони, където е основният електорален резерв на ДПС.

Въвеждането на общата бяла бюлетина бе подкрепено от НДСВ, цялата дясна опозиция и част от БСП.

Споделяне

Още от България