ДПС чака “свободна от грозни инициали ГЕРБ”

Движението за пореден път се прицели в президента

Лютви Местан. Сн: БГНЕС

Поредна стъпка към ГЕРБ предприеха новите управляващи. Този път “комплимента” към опозицията бе направен от лидера на ДПС Лютви Местан, който заяви в петък, че “очаква освободената от грозни инициали партия ГЕРБ” да заеме мястото си, отредено ѝ от суверена, и да започне разговорите за националните приоритети.

"Всеки има своето задължение, не можем да прегръщаме само статута си на управляващи, налага се да прегърнем и ролята на опозиция“, коментира Местан и допълни, че който не е в състояние да го направи, ще загуби и остатъчната си легитимност.
ДПС е готова на парламентарен диалог, без условия, в името на най-добрите решения за България, декларира той.

По този начин лидерът на ДПС макар и индиректно се включи в “прелъстяването” на ГЕРБ и влизането им в пленарна зала. Едновременно с това изказването на Местан за “свободната от грозни инициали ГЕРБ” се вписва в тезата за създаването на добро лице на Борисовата партия.

В парламентарната си декларация Местан посочи, че тефтерчето на отстранения вече председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов съдържа технологията на властовата система на ГЕРБ.

Това е технологията на злото, което ни управляваше през последните четири години, посочи Местан. Той вижда в съдържанието на това тефтерче уникалния и последен шанс на Бойко Борисов да се разграничи от инициалите, ако е в състояние да го направи. Ако не го направи обаче, ще се окаже част от всичко това и не просто част, а главатар, отбеляза Местан.

Бих призовал Бойко Борисов да не подценява събуденото гражданско общество и да не се крие зад удобното "Не знам какво означава И.Ф. и Ц.Ц", предупреди Местан. Никой няма да повярва, че И.Ф. може да бъде Искрен Фидосов, а Ц.Ц. - Цветанка Цветанова, тъй като изключвам да е Цецко Цачев, допълни Местан.

След това той се възползва от удобната топка на прокуратурата, която разкри подбрани части от скандалния тефтер на Златанов, започвайки със страница, на която се вижда името на президента Росен Плевнелиев.

"Тъй като протестите са за ценности, имаме призив към основния говорител за ценностите Росен Плевнелиев, който за съжаление се оказа един от списъчния състав, също да изрази отношение към нечистотиите в тефтерчето”, апелира председателят на ДПС.

Всъщност държавният глава отговори веднага след прокурорската пресконфренеция. Той обяви, че през септември 2012 г. е предоставил на Комисията за конфликт на интереси исканите документи, доказващи, че не е в нарушение, и настоя преписката да бъде огласена.

Удобно загърбвайки този факт, Местан призова в петък:: Ние сме готови да чуем гласа на протестиращите, но трябва да чуем и гласа на президента за съдържанието на това тефтерче, в него е персонализацията на институционалния цинизъм на четиригодишното управление на ГЕРБ.

Не вярвам протестите навън, които са срещу кабинета "Орешарски", наред с това да са за реставрацията на тъжната действителност в тефтерчето, не вярвам, че събуденото гражданско общество ще допусне енергията на протеста да се използва за реализирането на сценария за дестабилизация и бързи избори, след които инициалите от тефтерчето да вземат своя реванш, продължи лидерът на ДПС. И добави, че това би била престъпна експлоатация на енергията на протестите от последните 35 дни.

Кратката му тирада за ценностите и корупцията на предишното управление бе направена малко след като компрометираният активист на Евророма Александър Методиев - Бат'Сали положи клетва и стана депутат от ДПС. Името му е замесено в маса скандали, сред които купуване на гласове, както и организиране на "частно енерго" в ромската махала на Самоков, както показа наскоро разследване на Нова телевизия.

Бат'Сали замени депутата от ДПС Емил Иванов, назначен преди седмица за областен управител на София – област, независимо от доклад на Сметната палата от 2010 г. за скандални замени и продажби, извършени от него в предишния му мандат. След назначението Лютви Местан коментира, че "ДПС ще оттегли всеки свой кадър от управлението, ако има дори едно доказателство, което да подкрепи съмненията за съответната личност", но според него такива доказателства няма.

Освен Бат'Сали и Емил Иванов, само през двата месеца на сегашното управление ДПС инсталира на високи властови позиции и други свои кадри, компрометирани в предишния си мандат, като зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов, прочул се със скандалните заменки в мандата на тройната коалиция.

"Перла в короната" е Делян Пеевски от ДПС, избран злополучно за шеф на ДАНС и скоростно оттеглен, след като предизвика взрив от недоволство срещу олигархичния модел на управление.

ДПС, БСП и "Атака" обаче настойчиво се опитват да внушат, че не тези безобразия са причина за гражданските протести, и атаката им е насочена към президента Росен Плевнелиев, който подкрепя протестите.

Споделяне

Още по темата

Още от България