ДПС даде на ГЕРБ предпоставка за дълъг мандат

Според института "Хаджийски" ДПС вече са взели "десния завой" и от тях зависи съхраняването на кабинета "Борисов"

ДПС даде на ГЕРБ предпоставка за дълъг мандат

ДПС даде на ГЕРБ важна предпоставка за дълъг мандат - невъзможност на по-малките партньори да го шантажират с предсрочни избори. Съхраняването на кабинета става функция на намеренията на ДПС. Такъв прочит на актуалната политическа ситуация предлага Институтът по социология "Иван Хаджийски" в месечния си анализ, обявен във вторник.

В отминаващия политически месец всяка от трите водещи реформи беше раздвоена. Доскоро те имаха ясни носители (Христо Иванов, Петър Москов, Ивайло Калфин), но наскоро беше "разказана“ втора съдебна реформа, а на Москов и Калфин бяха противопоставени други идеи, и то често от представители на ГЕРБ. Така премиерът Бойко Борисов се намесваше накрая като посредник и реализира съществен двоен успех – укрепи ролята си на обединител и се представи като истинския мотор на реформите.

В голямата и бърза политическа размяна в последните седмици президентът беше бламиран и не е ясно дали получи нещо в обещание или утешение. Мая Манолова от БСП пък очевидно получи нещо (миналата седмица бе избрана за национален омбедсман -бел.ред.). Но най-много получи ДПС.

Триъгълникът ГЕРБ-ДПС-РБ промени геометрията си в полза на ДПС, без ГЕРБ да губи "водещата“ роля. "Десният завой“ на ДПС е взет, отбелязват от института "Иван Хаджийски“.

ДПС не позволи на Реформаторския блок (РБ) да се утвърди като "западния“, "предпочитания“ партньор на ГЕРБ в управлението. И двете формации застават като еднакво "западни“, което съвсем сви терена на кампанията срещу ДПС като представители на местната олигархия и на връзките с Русия, се казва в доклада.

По-нататък се изтъква, че сега и антикорупционното законодателство, и промените в закона за съдебната власт стават зависими от мнението на ДПС като пазител на "конституционния консенсус“.

"ДПС даде на ГЕРБ важна предпоставка за дълъг мандат – невъзможност на по-малките партньори да го шантажират с предсрочни избори. Съхраняването на кабинета става функция на намеренията на ДПС. По-добра изходна позиция за преговорите за бъдещите президентски избори трудно може да бъде измислена", се посочва в анализа, публикуван под редакцията на проф. Петър-Емил Митев.

Опитът на лидера на ДСБ Радан Кънев да заплаши ГЕРБ с "предоговаряне на управлението” и нови избори беше посрещнат сдържано от ДБГ и контриран рязко от СДС. Ако ДСБ са прави, че ГЕРБ не иска тяхното напускане, за да не задълбочат зависимостта си от ДПС, то не по-малко вярно е, че ГЕРБ няма намерение да им позволи да диктуват дневния ред на управлението.

През това време в БСП тече продължаващо "олевяване“, и то в посока на национално-патриотичната ниша. Номинацията на Михаил Мирчев е симптом за това. Предстои да се разбере дали този курс изолира БСП или не. АБВ пък остава да чака или пълна маргинализация на БСП, или привличане на БСП в орбитата на Георги Първанов след едни неуспешни местни избори и в контекста на предстоящи президентски.

В същото време ПФ продължава да дълбае "своите“ си теми: Гърмен и незаконното строителство, битовата престъпност, цените на тока, като остава единствен техен говорител през отминаващия месец.

Донякъде движение в собствен коловоз продължава да развива и "Атака“ – по антиамериканска линия. Но за пореден месец трябва да се констатира, че "Атака“ практически отсъства от политическия живот и пребивава в сянка, без да наложи нито една тема във водещите новини.

"Партиите се готвят да подхванат недовършените реформаторски сюжети в предизборната кампания, за да извлекат максималната полза. Твърденията, че след местния вот е все по-възможна реконструкция на кабинета, усилват нервността на отделните играчи и превръщат залога на изборите от местен – в национален", се казва в анализа.

Споделяне

Още по темата

Още от България