ДПС държи да остане старият модел за финансиране на партиите

Снимка: БГНЕС

Движението за права и свободи (ДПС) ще настоява парламентът да не променя начина на финансиране на политическите партии и държавната субсидия да не бъде намалявана. Това научи Mediapool от депутати на движението.

Вървят обсъждания с БСП, на които ДПС са заявили, че няма да приемат предложението на червения депутат Георги Кадиев от миналата седмица за промяна в Закона за политическите партии, според която всяка формация да получава по 6 лв. на глас, ако е спечелила над 1% на парламентарни избори. Кадиев предлага партиите, които са прескочили 4% и са влезнали в парламента, да вземат и по 45 000 лв. допълнително на година за спечелено депутатско място.

Така държавното финансиране за парламентарните партии ще бъде намалено символично, а субсидията на извънпарламентарните ще е наполовина.

Предложението на Кадиев бе направено в отговор на приетите на първо четене текстове, инициирани от "Атака”, които изцяло лишават извънпарламентарните формации от държавна субсидия.

Според депутати, по този начин партията на Волен Сидеров се опитва да неутрализира конкурентната си формация НФСБ на Валери Симеонов, която за малко не прескочи четирите процента на последните избори.

БСП твърдят неофициално, че са принудени да удовлетворят поне част от желанията на Сидеров, на чийто глас се крепи кворумът в парламента. Социалистите смятат за приемливи предложенията на Кадиев – от една страна НФСБ ще имат по-малко пари, но в същото време няма да се обезкръви изцяло опозицията извън НС.

ДПС разсъждават по-прагматично, като включват в сметките и евентуален предсрочен вот. "Идват избори. Няма как да ограничаваме парите за партиите, предходните избори бяха много скоро, как ще направим кампанията”, казват от движението.

Тезата за намаляване на партийните субсидии не е нова и се застъпва от почти всички партии. Сходни виждания имаха и БСП и ДПС, докато бяха в опозиция, но пък тогавашните управляващи ГЕРБ нямаха такива намерения. Сега, когато вече са управляващи, но все пак несигурни докога, БСП и ДПС се въздържат да орежат по-решително държавните пари за партиите, а ГЕРБ казаха, че субсидиите не бива да са толкова щедри.

Срокът за предложения между първо и второ четене на Закона за политическите партии, където е уреден въпросът със субсидията, изтича в четвъртък. Очаква се идната седмица народните представители да вземат окончателно решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?