ДПС доволни от провала на сделката

ДПС не скри задоволството си от оттеглянето на "Бритиш Американ Тобако" от сделката за Булгартабак и се самопосочи като причина това да се случи. Десните партии в парламента обвиниха правителството и НДСВ, че са провалили сделката. Най-пестеливи в реакциите си през първите часове след официалното съобщение за оттеглянето на БАТ бяха социалистите.

"Булгартабак" трябва да бъде приватизиран, но не на всяка цена

заяви министърът на земеделието Мехмед Дикме. Ако не се появи друг купувач, в най-лошия случай "Булгартабак" ще бъде преструктуриран и държавата ще развива този отрасъл в страната, допълни зам.шефът на парламентарната икономическа комисия Алиосман Имамов. Той не уточни какво възнамерява да прави държавата след 2007 г., когато цигарените фабрики ще бъдат подложени на реална конкуренция.

От ДПС отново повториха обвиненията си към втория в света тютюнев концерн, че предлага 200 млн.евро не за трите фабрики на "Булгартабак", а за да монополизира пазара на цигари в страната. Истинските му намерения били до 2010 - 2012 г. да затвори производствата в София , Благоевград и Пловдив, заяви Имамов, без да цитира конкретните текстове в офертата на БАТ, довели го до това заключение.

За ДПС е ясно, че причините за оттеглянето на БАТ се дължат преди всичко на неодобрението на офертата от страна на движението, заяви депутатът.

Съпартиецът му и земеделски министър Мехмед Дикме не прие обяснението на БАТ за влошената политическа обстановка. Една сделка не може да бъде критерий за политическата обстановка, каза Дикме в кулоарите на парламента, но отказа да се ангажира с прогноза дали този провал ще се отрази върху кредитния рейтинг на страната.

От ДПС, които през последната седмица твърдяха, че сделката с БАТ трябва да се прекрати и веднага да започне нова приватизационна процедура, днес прехвърлиха отговорността за това върху Надзорния съвет на холдинга.

Надзорът трябва да преразгледа ситуацията и да предложи вариант евентуално за нова процедура, смята Алиосман Имамов. Той оптимистично прогнозира, че ако Надзорът се справи, има шанс до юни да се появи нов стратегически инвеститор.

От НДСВ не скриха разочарованието си от решението на БАТ, но и днес

не посмяха директно да посочат отговорността на партньора си ДПС.

За провала на сделката е отговорна цялата политическа класа в България, която в последните години не успя да създаде необходимите условия за приватизацията на монополния тютюнев отрасъл, коментираха вицепремиерът Пламен Панайотов и вторият заместник на Симеон в партия НДСВ Даниел Вълчев.

С оттеглянето на БАТ България губи един голям стратегически инвеститор, призна Панайотов.

Вицепремиерът поде лайтмотива на ДПС, че в близко време може да бъде открита евентуално нова процедура за Булгартабак.

Колегата му от НДСВ Димитър Ламбовски обаче се изказа доста песимистично за вероятността след скандалното оттегляне на БАТ да се появи друг качествен инвеститор. "Бизнесът си има своите правила и не може да не отчете оттеглянето на БАТ. БАТ е сериозен концерн с огромен оборот и влияние на този пазар и оттеглянето му е предизвикано до голяма степен от това, което се случва в българския парламент, от отношенията между коалиционните партньори и от отношението на опозицията, особено на БСП".

Ламбовски предупреди, че не само до края на сегашния управленски мандат, но и до 2007 г. остава твърде малко време и ако то не се оползотвори, България ще остане без цигарена индустрия.

И той, и колежката му шеф на парламентарната бюджетна комисия Нина Радева отказаха да посочат директно ДПС сред виновниците за провала на сделката, макар че Радева повтори коментара си по повод реакцията на ДПС, че политическата намеса в чисто търговски сделки винаги дава лоши знаци на инвеститорите.

Най-оптимистичен бе председателят на парламента Огнян Герджиков, който явно видя в отказа на БАТ шанс да спаси мястото си като шеф на парламента. Така или иначе, НДСВ щеше да обяви днес или утре, че няма да има сделка. След като това вече е категорично ясно, нещата би трябвало да се успокоят, смята Герджиков.

От СДС пък обвиниха НДСВ, че с бойкота си миналия петък умишлено са провалили сделката с БАТ

Изводът бе на депутата Васил Василев, който пръв се изказа по време на извънредното заседание на парламента във вторник. "Ако министър Шулева и правителството бяха дошли да обяснят параметрите на сделката, да обяснят мотивите и преговорите, които водят, може би щеше да има различен резултат днешната ситуация", заяви говорителят на партията Николай Младенов.

Часове по-рано ръководството на СДС реши да започне консултации с десните партии в Народното събрание за вот на недоверие към правителството, като в мотивите се включи и оттеглянето на БАТ от България. Поканени са Народен съюз, ОДС и Новото време, а после и останалите - тоест БСП.

Никога не са били по-големи шансовете това управление да бъде свалено чрез съвместен вот, смята Николай Младенов. Като мотиви за вота той изброи неспособност на правителството да изпълнява поетите ангажименти към обществото и отказ да влезе в открит политически диалог с останалите политически сили в парламента.

Провалената сделка показва, че в края на своя мандат правителството губи контрол върху управлението, а напрежението вътре в коалицията НДСВ-ДПС прерасна в международен скандал, заявиха още от СДС.

Новото време бе още по-конкретно - Шулева е виновна за оттеглянето на БАТ

защото тя водеше преговорите, заяви председателят на парламентарната им група Мирослав Севлиевски. Единственият му мотив за това твърдение бе, че тя е водила преговорите с кандидат-купувача и след като той се е отказал, вината не може да бъде нечия друга.

На фона на съобщението на "Бритиш Американ Тобако", че се оттегля заради влошената политическа обстановка в страната Севлиевски заяви, че не допуска политическите скандали около "Булгартабак от миналата седмица да са повлияли върху решението на БАТ.

От ОДС се опитаха да разграничат вота на недоверие към кабинета и провала на сделката с БАТ

Искането за вот на недоверие и за оставка на председателя на парламента Огнян Герджиков не са заради сделката за "Булгартабак", а заради провала на парламентаризма в България и безотговорно поведение на управляващите, заяви председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова. Затова тя отрече оттеглянето на БАТ да промени по някакъв начин позицията на ОДС по този въпрос.

Според нея стратегическият инвеститор се е отказал от сделката заради проблемите в коалицията НДСВ - ДПС.

Въпреки провала на сделката, от ОДС ще настояват да се оповестят параметрите на офертата, за да се знае какво е договаряло правителството.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?