ДПС е лидер по спечелени от раз кметски места

ДПС е лидер сред политическите партии с тридесет избрани кмета след първия тур на местните избори.  Социалистическата партия отбелязва победи на двадесет свои кандидати, ГЕРБ – 3,-ма, НДСВ – 2-ма. Земеделски съюз “Александър Стамболийски” и партия Граждански съюз за нова България имат по един избран кмет. Двадесет и трима бъдещи местни управници са избрани от различни коалиции, а 22-ма от победителите са издигнати от инициативни комитети. Това съобщиха от Централната избирателна комисиязаместните избори (ЦИКМИ) във вторник.

От там обясниха, че членовете на Общинските избирателни комисии нямат право да отказват да подписват протоколите, каквато е ситуацията в Ардино. Бившият кмет Мехмед Дикме, който загуби сегашните избори, се оплака от изборния туризъм, организиран от ДПС.

Когато член на комисията не е съгласен с отразеното в протокола, той го подписва с особено мнение. Ако членовете на ОИК имат възражения, следва да ги приложат писмено към решението на Общинската избирателна комисия, обясниха от ЦИКМИ. Законът предвижда глоба от 500 до 5000 лева при неспазване на закона от длъжностно лице.

На първи тур са избрани 102-ма кметове на общини, 1662-ма кметове на кметства и двама районни в София и в Пловдив. На балотаж ще се избират 162-ма кметове, 33-ма кметове на район и 1244-ма кметове на кметства. На втори тур в някои населени места ще се явят повече от двама кандидати, тъй като имало претенденти с равен брой гласове. Подобна е ситуацията в Алфатар, където за кметското място ще спорят трима кандидати, а в Патреш ще са четирима. В случай, че и на балотажа има равен брой гласове, се насрочва нов избор.

За втория тур ще бъдат отпечатани и нови бюлетини, на които ще бъдат посочени само имената на участниците, според подредбата на номерата им от вече изтегления жребий.

До момента 227 Общински избирателни комисии са внесли протоколи в ЦИКМИ.

Споделяне

Още от Местни избори 2007