ДПС е на път да получи боклука на София

ДПС е на път да получи боклука на София

ДПС е на път да получи боклука на София, след като ще се строи завод за преработка на столичната смет на територията на община Своге. Това стана ясно в четвъртък на сесията на Столичния общински съвет.

Преди половин година кметът на Своге Емил Атанасов, зад когото са ДПС, Гергьовден и ВМРО, предложи  на София терен от около 100 дка за изграждането на завод за смет. В четвъртък кметът на столицата Бойко Борисов изнесе пред общинарите информация, че този терен е бил лансиран и от министъра на  околната среда и водите Джевдет Чакъров по време на срещите между двамата.

Според Борисов е напълно възможно да се стигне до използването на този терен. Експертизите сочат, че върху него може да се изгради съоръжение за преработка на смет.  По всичко личи, че реално са се изчерпали възможностите на общината да отстои избраните от нея терени за строеж на завода за смет и ще е принудена да се съгласи с предложението на Чакъров и  кмета на Своге.

Като прилежаща инфраструктура към бъдещия завод за боклук Столично община смята да изгради две площадки край Требич, където балираната смет ще се разопакова преди да започне преработката ѝ в завода. Там ще има и две сепариращи машини, които да отделят отпадъците, ставащи за рециклиране, което ще намали с 20-30 процента обема на сметта за преработка.

 От думите на Бойко Борисов стана ясно, че ще сметта ще се изгаря и при процеса ще се получава гориво, което ще се използва в производството на столичната топлофикация. Това щяло да спести 20 на сто от разходите, които в  момента прави софийското парно за закупуване на природен газ, обясни кметът.

В четвъртък стана ясно още, че 3 млн. лв., предвидени за почистването на София, ще отидат за извозването на  80 000 бали с боклук  до регионалното депо за отпадъци в Карлово. В общината не са получили отговор от финансовото министерство на свое писмо, с което се иска осигуряване на средствата.

В края на октомври Столичният общински съвет одобри предложението на община Карлово в регионалното депо край града да бъдат депонирани 80 000 бали. Със същото решение съветът одобри и предложението на община Пловдив 200 000 бали с отпадъци да бъдат депонирани в сметището до село Цалапица. Според предварителните разчети на общината, за тях ще са необходими още около 6 милиона лева.

Балите ще бъдат извозени с комбиниран жп- и автомобилен транспорт.

Според изискванията на община Карлово, на ден ще се превозват по 500 тона първоначално, а после по 1000 тона, уточни кметът.

Столичната община трябва да преведе авансово 25 процента от сумата за депониране на балите на сметището в Карлово.

По думите на кмета така ще намалеят с 1 млн. лв. разходите за съхранение на балите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?