ДПС гони от листата кандидат, нападнал журналисти

Местан се отрече от самоковски кандидат-общинар, главният прокурор ще му иска имунитета

Шофьорът Валентин Иванов. Снимка: Нова телевизия

Екип на Нова телевизия е бил нападнат от десетина цигани в ромската махала в Самоков, съобщиха от медията във вторник.

Репортерът Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов са били изпратени там, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник Трайчо Василев-Пиже, който стана главен герой в разследване за частното енерго в ромската махала в Самоков.

Преди екипът въобще да има възможност да снима и да обясни за какво е там, Трайчо Василев, синът му и още десетки роми са нападнали журналистите.

Репортерът Надя Ганчева е била блъскана, а операторът Михаил Кръстев е получил няколко удара с юмрук в лицето. Най-пострадал е шофьорът Валентин Иванов, който е със спукана скула и охлузвания. Щети са нанесени по камерата и колата на Нова телевизия.

"Агресията беше провокирана първоначално от кандидата за общински съветник Трайчо Василев, а след неговата реакция десетки роми атакуваха екипа ни. Колегите са успели да пуснат камерата и да заснемат част от побоя. За съжаление, камерата ни беше счупена след като мъж, разпознат като сина на Трайчо Василев, изрита техниката и оператора и я повреди. Колата на екипа също е повредена. За щастие, екипът ни не пострада сериозно, защото се изнесе бързо от ромската махала", разказа Ганчева.

По-късно лидерът на ДПС Лютви Местан "категорично, безусловно и без всякакви уговорки" осъди покушението и настоя разследващите органи много бързо да приключат с разследването и да се приложи цялата строгост на закона. "В България никой няма право да живее с чувството за безнаказаност, особено когато става въпрос за покушение срещу журналисти, което представлява акт на покушение срещу свободата на словото", заяви той пред журналисти в парламента.

"Когато става въпрос за принцип, за ДПС няма партиен интерес", каза още той.

Местан допълни, че се чака информация от разследващите органи дали кандидат за общински съветник от ДПС е участвал в покушението. Но ако се окаже, че той е имал каквото и да е отношение към този инцидент - пряко или косвено, настояваме незабавно да подаде заявление и да напусне листата на ДПС, посочи лидерът на движението. "Казвам това с огромно огорчение заради ограниченията на Изборния кодекс - при най-добра воля след регистрацията нито ДПС, нито която и да е друга политическа сила може да изтегли вече регистрирани кандидати за съветници", обясни той..

"Ако се окаже, че има някакво отношение и въпреки призива на председателя на ДПС той откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ние няма да го припознаем за наш съветник", посочи още Местан. По думите му, "това е категоричната позиция на целия централен изборен щаб на ДПС".

Не закъсня и реакцията на прокуратурата, откъдето съобщиха във вторник привечер, че незабавно е образувано разследване за "хулиганство, отличаващо се с особена дързост и цинизъм, и унищожаване и повреждане на чуждо имущество". Към доказателствата по случая вече е приложен и репортажът, излъчен по рано от Нова телевизия.

От прокуратурата уточняват още, че вече е установено, че сред извършителите е бил и Трайчо Костов, който обаче се ползва с имунитет от деня на регистрацията си като кандидат за общински съветник.

"Незабавно е уведомен главният прокурор, който ще внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение Василев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за хулиганство", добавят от държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?