ДПС готов с доклад - контра на Церовски, за еврофондовете

Два дни след като регионалният министър Церовски отхвърли публично критиките на ДПС за усвояването на еврофондовете, хората на Доган отвърнаха на удара.

Почти е готов анализ на ДПС, според който има основания за тревога, че средствата по предприсъединителните фондове на ЕС не се усвояват ефективно, заяви пред БНР заместникът на Церовски Хасан Хасан. В интервю за в."Стандарт" пък членът на Централното оперативно бюро на ДПС Джевдет Чакъров заявява, че ръководството на партията ще обсъди поведението на Церовски.

Хасан Хасан отрече да е във война с началника си Церовски, целта му била да провокира ползотворна дискусия. Зам.министъра отрече и твърденията на министъра, че правомощията му не са стеснени. По думите му планирането, програмирането, изпълнението и оценката по средствата от ЕС трябва да бъдат под едно управление. От началото на тази година, при него останало само планирането.

На пресконференция на 24 юни Валентин Церовски обясни, че е поел надзора върху агенциите по ИСПА и ФАР, които движат конкретните проекти, по лично настояване на премиера, въпреки че това било работа за заместник-министър.

Пред медиите Церовски се похвали, че за 6 месеца като министър е успял да преодолее заварените от него проблеми по тези две програми. Като пример той посочи, че в началото на тази година имало опасност Брюксел да прекрати 13 проекта по ФАР, към момента всичките вече били в график.

Преди контрола да се поеме от Церовски, за ФАР и ИСПА в регионалното министерство отговаряше изцяло Хасан.

Политиците, които явно не са запознати с технологията, обичат да жонглират с усвояването на предприсъединителните фондове, но неприятното е, че това е материя, от която зависят отношенията ни с Европейският съюз, заяви във вторник Церовски. Той не конкретизира кои политици визира, но обясни, че това създава проблеми на изпълнителната власт в отношенията ѝ с Брюксел.

От година и половина лидерът на ДПС непрекъснато повтаря, че България не усвоява ефективно средствата от европейските фондове. Това се превърна и в основен аргумент на Ахмед Доган за необходимостта от промени в правителството.

Пред БНР днес зам.министър Хасан заяви още, че тече кампания срещу представители на ДПС във властта. С тези думи той коментира публикацията в "168 часа", според която синът му Дениз Хасан е бил съдружник с турския гражданин Мухсин Карачим, който е разследван за канал на наркотици. Хасан отрече фактите в публикацията и заяви, че синът му не участва в посочената в публикацията фирма "Роял тур" от година и половина.

Според вестника, на 14 юни т.г. в автобус на "Роял тур" са открити 110.6 кг амфетамин за 3.318 млн.лв. В статията се казва, че Дениз Хасан е напуснал фирмата на 27 февруари т.г., но адресната ѝ регистрация е останала на адреса на Хасан Хасан в Силистра, а телефонът за контакти на фирмата вдига тъщата на зам.министъра.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: