ДПС готови да подкрепят Соломон Паси за кмет на София

Нямало "нищо по-естествено" от това

Снимка: БГНЕС

Възможно е ДПС да подкрепи Соломон Паси за кмет на София, заяви лидерът на партията Лютви Местан в понеделник. Номинацията на бившия външен министър от кабинета "Сакскобургготски" за кандидат-кмет на Реформаторския блок (РБ) бе издигната преди ден от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" предизвика и остра съпротива от страна на "Демократи за силна България".

"Няма нищо по-естествено от това ДПС като либерална партия да подкрепи яркия либерал Соломон Паси за кмет на София", каза Местан. Царската партия НДСВ и ДПС, които управляваха в коалиция от 2001 до 2005 г., са част от европейските либерали.

Лидерът на ДПС заяви това на пресконференция край Кърджали с уговорката, че няма за цел да се бърка във вътрешно-партийни предизборни ходове, за да не бъде уличен за това, предаде БГНЕС. Паси единствен, но като личност, издигна глас за евроатлантическата ни интеграция, той е един от символите на евроатлантизма в България, коментира Местан. Той допълни, че ДПС ще излезе с позиция за номинацията на Паси едва, когато тя стане факт.

Паси бе предложен за столичен кандидат-кмет от Меглена Кунева, според която той е постигал добри резултати за България и може да мобилизира избирателите на РБ. Кунева и Паси заедно бяха част от НДСВ и кабинета "Сакскобургготски".

ДСБ обаче твърди, че е партията с най-голяма тежест в София и затова тя трябва да издигне кандидат за кмет, който да бъде подкрепен от останалите партии в РБ.

Междувременно депутатът от ДБГ Настимир Ананиев коментира пред БНР, че срокът за номинации на кандидат-кметове в РБ е до 20 май. "Когато всички номинации минат, ние ще ги обобщим и ще ги представим Изпълнителен съвет, така че господин Паси е номиниран от структура в София за кандидат-кмет на София. Така че аз не виждам нищо скандално в това нещо и мисля, че би бил един подходящ кандидат, ако РБ реши да го подкрепи", каза Ананиев.

"По принцип при номинациите обикновено не се търси съгласието някой да бъде номиниран. Обикновено, когато се търси подкрепата официално, например да бъде подкрепено от РБ, тогава се минава на такъв вид разговори. Така че ние сме в един много напреднал стадий. Аз не знам защо някакъв вид ревност изплува от цялото това нещо, защото, нека се съгласим, че не всеки има биографията на господин Паси. Той е направил много неща за България и всъщност за самия Блок той би бил доста полезен, като привлече една периферия, която е извън стандартните граници на Реформаторския блок", заключи депутатът от партията на Кунева.

Все още не е ясно какъв е замисълът с номинирането на Паси за кмет и дали това не е част от друга кампания за тиражиране на името му в публичното пространство по повод други позиции.

Макар че изрази готовност ДПС да подкрепи Паси като кандидат на РБ, Лютви Местан отново нападна реформаторите и най-вече съпредседателя на парламентарната им група Радан Кънев.

Струва ли си да коментираме този политик, той знае три думи и ги повтаря, коментира още Лютви Местан по адрес на Радан Кънев, който го нарече "конферансие на съпротивата".

Реформаторите са погълнати от Валери Симеонов и национал-популизма, не мога да ги различа като език и послания, каза още Местан. Запитан за значението на наслова на последните възпоменателни митинги "Заедно срещу омразата", Местан поясни, че това е призив към всички системни партии от демократичния спектър за заедност с ДПС и подчерта, че не само у нас, а и в цяла Европа има тежка криза на толерантността. Не ми е възможно да причисля Реформаторския блок към системните партии, те са асимилирани от национал-популизма, посочи лидерът на ДПС. Той подчерта, че партията му подкрепя изцяло позицията на реформатори за обследване и огласяване на пълната истина за рухването на КТБ и намекна, че не в ДПС ще има смутени и изобличени.

Споделяне

Още по темата

Още от България